Nieuws

Internationale studie geeft hernieuwde basis aan discussie over wintersterfte onder bijenvolken

Gepubliceerd op
21 mei 2014

Een internationale groep onderzoekers, gecoördineerd door de Universiteit van Oxford en met medewerking van onder andere Wageningen UR, publiceert 21 mei 2014 een uitgebreide literatuurstudie, waarmee zij een hernieuwde basis willen geven aan de discussie over een van de oorzaken van de sterk toegenomen wintersterfte onder bijenvolken en achteruitgang van wilde bijen.

De publicatie in het tijdschrift 'Proceedings of the Royal Society B' zet alle beschikbare literatuur op een systematische manier op een rij. Daarbij hebben de onderzoekers de literatuur in vier categorieën onderverdeeld, zodat goed duidelijk wordt welke informatie bewezen geacht kan worden en welke informatie nog onderbouwd moet worden.

De categorieën zijn: 

  1. Bewezen informatie, statistisch onderbouwde resultaten van experimenteel onderzoek of van veldonderzoek
  2. Expert-visies waarover onder wetenschappers consensus over bestaat, die gebaseerd zijn op verwant onderzoek of breed geaccepteerde ecologische principes
  3. Ondersteunend bewijs, waar verder onderzoek nodig is om bewezen te kunnen worden
  4. Projecties, die gebaseerd zijn op bewezen informatie en die door een grote onzekerheid sterk zouden kunnen veranderen

De publicatie, coverstory van Proceedings of the Royal Society B, is een zogenaamde ‘open source’ publicatie en is daardoor gratis te raadplegen. De onderzoekers willen de studie op die manier breed toegankelijk maken.