Invloed microbiota op afweersysteem

10 juni 2014

De samenstelling en diversiteit van microbiota in de darm spelen een belangrijke rol bij de opbouw en het in stand houden van de juiste immuuncompetentie, zo is te lezen in een artikel over darmgezondheid in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van juni 2014 door medewerkers van Central Veterinary Institute, Wageningen Livestock Research en Celbiologie en Immunologie van Wageningen Universiteit.

De vroege microbiële kolonisatie van de darm en de daarbij behorende programmering van het immuunsysteem kunnen verstoord worden door het gebruik van antibiotica.

Het bestaande evenwicht tussen microbiota en het immuunsysteem kan met name tijdens de maternale en neonatale fase veranderen. Door oog te hebben voor deze potentiële neveneffecten van antibiotica en het belang van de balans tussen microbiota en het immuunsysteem, kunnen dierenartsen bijdragen aan een nog beter gezondheidsmanagement van landbouwhuisdieren.

Artikel De rol van microbiota voor een evenwichtig afweersysteem uit Tijdschrift voor Diergeneeskunde, juni 2014. Auteurs: Maris Smits, Alfons Jansman, Huub Savelkoul, Annemarie Rebel

Zie ook Darmgezondheid elders op de website.