Nieuws

Is een Vierdaagsewandelaar ook een gezonde eter?

Gepubliceerd op
26 juni 2015

Is iemand die gezond beweegt, zoals een Vierdaagsewandelaar, automatisch een gezonde eter? Het antwoord op deze vraag staat dit jaar centraal in het Vierdaagseonderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman van Wageningen University en Radboudumc, en boegbeeld van topcentrum Eat2Move.

Op 25 juni krijgen tienduizend deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse via de mail een uitnodiging om een vragenlijst over hun beweeg- en voedingspatroon in te vullen. Ook deelnemers die geen uitnodiging hebben ontvangen kunnen aan dit onderzoek meedoen. Daarnaast analyseert het onderzoeksteam tijdens de Vierdaagse bij duizend wandelaars de bloedwaardes van een aantal belangrijke en soms ‘vergeten’ vitaminen en mineralen: de vitamines D en B12, foliumzuur, ijzer, hemoglobine en magnesium. Het vierdaagse wandelevenement wordt gehouden van 21 tot en met 24 juli.

Leefstijl

In 2011 is het Radboudumc gestart met een meerjarig vragenlijstenonderzoek naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid, kwaliteit van leven, progressie van ziekten en ziektebeleving. Zo’n tienduizend deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse worden jaarlijks gevraagd een online vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en leefstijl. Dit jaar worden de wandelaars ook uitgenodigd om een voedingsvragenlijst in te vullen die is ontwikkeld door Wageningen University.

Voedingsadvies

Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen Wageningen University, het Radboudumc en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Innovatief topcentrum Eat2Move is een initiatief van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei en ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.