Nieuws

KNAW kiest prof. Wim van der Putten als lid

Gepubliceerd op
13 mei 2015

De KNAW heeft prof. Wim van der Putten gekozen tot nieuw lid. De Akademie koos voor de Wageningse hoogleraar die tevens groepsleider is aan het NIOO in Wageningen, op voordracht van een aantal beoordelaars. Het lidmaatschap is voor het leven. Nog vijftien andere vooraanstaande wetenschappers in het land viel de eer te beurt.

De KNAW telt circa vijfhonderd leden, in twee ‘afdelingen’  Letterkunde en Natuurkunde. Op maandag 28 september 2015 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

Wim van der Putten (1958) is groepsleider aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en hoogleraar Functionele biodiversiteit aan Wageningen University. Hij is een internationaal erkend leider in de bodemecologie. Zo heeft hij baanbrekend werk verricht aan de rol van ziekteverwekkers in de bodem bij de natuurlijke ontwikkeling van vegetaties. We snappen door zijn onderzoek beter hoe ecosystemen op het land werken, wat de invloed van biodiversiteit is en hoe we de aanpassing van vegetatie aan het klimaat accurater kunnen voorspellen. Door het leven boven- en ondergronds te koppelen in zijn onderzoek is er binnen de bodemecologie zelfs een nieuwe ‘subdiscipline’ ontstaan.

Een overzicht van alle leden vindt u op knaw.nl/leden.