Nieuws

Katten op (over)gewicht - bepaalt de kat of eigenaar? Help mee aan dit onderzoek

Gepubliceerd op
20 maart 2015

Veel huiskatten hebben overgewicht. De leerstoelgroepen Behavioural Ecology en Animal Nutrition doen onderzoek naar het karakter van de kat en eigenaar, als risicofactoren voor overgewicht bij katten. Voor dit onderzoek zoeken wij kattenbezitters die thuis een belangrijke rol spelen bij de verzorging en voeding van hun kat(ten). Door het invullen van de enquête help je ons met het onderzoek, en krijg je als katteneigenaar inzicht in de impulsiviteit van jouw kat en jezelf.

Bij mensen geeft impulsiviteit een hogere kans op overgewicht, maar geldt dit ook voor de kat? Via enquêtes en praktijkmetingen testen we welke (persoonlijkheids)factoren van de kat, eigenaar en combinatie hiervan, bijdragen aan overgewicht van de kat. We valideren daarbij ook de lichaamsconditiebeoordelingen door katteneigenaren. Overgewicht verhoogt ook bij katten het risico op ernstige gezondheidsaandoeningen en verkort de levensverwachting. Door inzicht in de risicofactoren, willen we eigenaren de handvaten bieden om hun kat in conditie te houden. Wil je als katteneigenaar bijdragen aan het onderzoek en meer weten over de impulsiviteit van jezelf en jouw kat, vul dan de enquête in.

Resultaten uit eerdere enquête naar eetgedrag bij katten

In de recente Wageningen UR enquête over eetgedrag bij katten beoordeelde ongeveer een kwart van 750 eigenaren hun kat als te dik. Dit is opvallend lager dan de 40-60% in de wetenschappelijke literatuur en weerspiegelt waarschijnlijk de gekleurde blik van katteneigenaren.

Uit de antwoorden van de vorige enquête bleek verder ook dat overgewicht geassocieerd is met het voeren in maaltijden en een sterke voermotivatie van de kat. Het beperkt voeren is mogelijk een reactie van eigenaren op hun uitdijende gezelschapsdier, en het kattenkarakter lijkt belangrijk. Sommige katten blijven bijvoorbeeld wel keurig op gewicht, ook bij onbeperkt toegang tot voer.

Lees meer over de resultaten.