Nieuws

“Kennis moet gedeeld worden om zich te kunnen vermenigvuldigen”

Gepubliceerd op
25 oktober 2018

Op 4 november openen verspreid over de stad inwoners van Wageningen hun deuren tijdens ‘Maak kennis met de buren’. Ze hebben dan een wetenschapper van WUR over de vloer die een huiskamercollege geeft voor geïnteresseerde stadgenoten. Initiatiefnemer Sjaak Driessen, directeur van de bblthk, vertelt over de achterliggende gedachte: “We willen de verbinding tussen de stad en de WUR versterken."

Hoe is het idee voor ‘Maak kennis met de buren’ ontstaan?

Ik merk dat er vaak over en weer gemopperd wordt dat de WUR en de stad te ver van elkaar afstaan. Dat vind ik jammer, aangezien de WUR echt het DNA van de stad heeft veranderd en we veel aan elkaar kunnen hebben. Om die verbinding te versterken wilde ik graag een activiteit organiseren met mensen van WUR en de stad samen, en dat is uitgegroeid tot dit idee.

Wat houdt ‘Maak kennis met de buren’ in?

‘Maak kennis’ heeft in dit geval een dubbele betekenis: enerzijds het letterlijk kennismaken met de mensen die naast je wonen en de wetenschappers die daar over de vloer zijn. Maar anderzijds ook het creëren van nieuwe kennis met de inwoners van de stad. Het delen van kennis is niet alleen voor de luisteraar heel interessant, maar kan ook de spreker nieuwe input en ideeën geven. Als je kennis niet deelt kan het zich ook niet vermenigvuldigen.

Wat kunnen mensen verwachten?

De wetenschappers zullen vertellen over hele alledaagse dingen, en daarachter een wereld laten zien die je vaak niet kent. Het is heel fascinerend om iets uitgelegd te krijgen in een taal die verstaanbaar is. Het gaat er echt om dat je als bezoeker verwonderd raakt. Ik hoop dat we na afloop blije Wageningers op straat hebben die zeggen: “Dat had ik nooit verwacht en gedacht”.

Naar welke onderwerpen kijkt u zelf het meest uit?


Het college ‘Veehouderij in de tropen’ vond ik heel verrassend, want ik was er zelf nooit opgekomen dat veehouderij daar überhaupt mogelijk is. Daarnaast maakte de titel ‘Vrouwen in oorlogstijd: Zoeken naar kansen’, me heel nieuwsgierig. Ik vind dat een moeilijk te rijmen combinatie: oorlog is zo’n verschrikking, kun je dan eigenlijk wel spreken van kansen? Verder spreekt ‘Waarom botsen vogels niet’ me heel erg aan, want dat heb ik me zelf ook weleens afgevraagd. Eigenlijk wil ik gewoon alle 18 colleges zien. 

Maak kennis met de buren vindt plaats op 4 november, met lezingen om 14:00 en 15:00 uur. Kijk hier voor volledig programma en meer informatie