Nieuws

Kinderuniversiteit 2019 zet voedseleducatie op de kaart

Gepubliceerd op
3 oktober 2019

De Kinderuniversiteit die plaatsvond op 2 oktober, stond dit jaar in het teken van voedselvaardigheid. Maar liefst 200 kinderen kregen college van professor Emely de Vet over het thema ‘voedingsgedrag’. Het evenement had dit jaar een primeur met de lancering van voedseleducatie lesportaal: Chef!

Hoewel Emely de Vet doorgaans colleges geeft aan een ander publiek, hingen de kinderen uit groep 6 tot 8 aan haar lippen. De Vet is gespecialiseerd in gezondheidscommunicatie en gedragsverandering. Tijdens het college gaf ze in het bijzonder aandacht aan waarom mensen worden verleidt om ongezonde voedselkeuzes te maken en hoe we mensen kunnen verleiden tot juist gezonde voedselkeuzes.

Het jaarlijkse evenement van Wetenschapsknooppunt Wageningen University had deze editie een innovatief tintje. Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, lanceerde samen de 200 kinderen op een ludieke wijze Chef!. Het lesportaal is speciaal ontwikkeld voor leerkrachten basisonderwijs, intermediairs van bijvoorbeeld GGD’en en NME-centra en gastlesdocenten zoals studenten, koks en andere geïnteresseerden in Voedseleducatie. In Chef! kan de doelgroep aan slag met lessen en activiteiten van onder andere Smaaklessen, Smaakmissies, (start)lessen EU-Schoolfruit, en de Kok in de Klas-les.

Louise Fresco tijdens de kinderuniversiteit

Tijdens de Kinderuniversiteit hebben de kinderen hun kennis over voeding getest en Louise heeft laten zien dat geblindeerd proeven een uitdaging is. De 200 kinderen zijn in de middag zelf in Chef! aan de slag gegaan met proefjes. Kinderen leerden over alle zintuigen die gebruikt worden wanneer je proeft en mochten dit met proefjes zelf ondervinden. Daarnaast maakten ze kennis met vergeten groenten, zoals de koolraap.

Al het lesmateriaal in Chef! is gratis. Wil je zelf een kijkje nemen of aan de slag met Voedseleducatie in Chef!? Kijk op: www.voedseleducatie.nl