klimaatadaptatie verbeeld

Nieuws

Klimaatadaptatie verbeeld

Gepubliceerd op
2 mei 2014

In 2050 leven er 9 miljard mensen op aarde, waarvan 75 procent in stedelijke gebieden. Dit brengt drie uitdagingen met zich mee: hoe geven we al die mensen een plek? Hoe gaan we om met die klimaatverandering die al niet meer te vermijden is? En hoe gaan we dat financieren? In de minidocumentaire ‘Klimaatadaptatie Verbeeld’ van Kennis voor Klimaat gaat Alterra-onderzoeker Arjen Spijkerman, genomineerd voor Oxfam Novib’s Simon Jelsma Award 2014, op zoek naar de oplossing voor deze uitdagingen.

We krijgen te maken met overbevolking, klimaatverandering en het financieren van maatregelen. De verbindende factor is klimaatadaptatie. Door klimaatadaptatie inzichtelijk te maken met visualisaties, bijvoorbeeld op een interactieve kaart van de eigen leefomgeving, wordt het aanpassen van je omgeving aan klimaatverandering persoonlijk en daarom relevant.

Voordelen van klimaatadaptatie

Onderzoeker Arjen Spijkerman laat in de mini-documentaire ‘Klimaatadaptatie Verbeeld’ met voorbeelden uit Culemborg en Delft zien hoe klimaatadaptatie partijen bijeen kan brengen en kan zorgen voor verduurzaming, verbetering en klimaatbestendigheid in Nederlandse woonwijken. Klimaatadaptatie biedt bovendien nieuwe financiële mogelijkheden. Kleine initiatieven samenbrengen kan ervoor zorgen dat ook grotere opgaven financiering krijgen. Tenslotte worden wijken aantrekkelijker door adaptatiemaatregelen te nemen –bv. meer groen en mooie waterpleinen. Dat kan dan weer worden gebruikt voor citymarketing.

Kennis voor Klimaat is een nationaal onderzoeksprogramma dat beleidsmakers en onderzoekers samenbrengt om Nederland klimaatbestendig te maken. Arjen Spijkerman is onderzoeker van Alterra Wageningen UR en betrokken bij Kennis voor Klimaat. Arjen is op 1 mei 2014 genomineerd voor de Simon Jelsma Award 2014 voor jonge mensen met idealen en dadendrang.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Deel het filmpje via het YouTubekanaal Youtube.com/climatenl of de Facebookpagina facebook.com/climatenl.