Video Koeien & Kansen legt nadruk op slootmaaisel

Nieuws

Koeien & Kansen film legt focus op slootmaaisel

Gepubliceerd op
25 januari 2016

In de film over water van het project Koeien & Kansen is deelnemer Wim van de Heijning in gesprek met het Waterschap. De melkveehouder uit het Zeeuwse Hulst vertelt onder meer over de mogelijkheden van het toepassen slootmaaisel als meststof. In het project Koeien & Kansen experimenteert hij met het composteren van slootmaaisel.

Water is voor iedereen belangrijk. Goed watermanagement betekent niet alleen rekening houden met eigen belangen maar ook met die van de omgeving. Watermanagement is erg complex op een melkveebedrijf. In het project Koeien & Kansen staat het thema water dan ook de komende periode centraal.  In dit project wordt gewerkt aan het ontwikkelen van BedrijfsWaterWijzer. Deze brengt op een praktische manier de watersituatie van het bedrijf en omgeving in beeld. In een serie video’s besteedt het project aandacht aan dit onderwerp. De eerste film richtte zich op de vraag: Waarom aandacht voor water?   

Slootmaaisel prima meststof

De tweede film in deze serie heeft de titel: ‘Slootmaaisel gerecycled’.  In deze video praat Wim van de Heijing samen met een medewerker van het Waterschap Scheldestromen over mogelijkheden van het toepassen van slootmaaisel als meststof. Het waterschap legt nu het maaisel op de randen van de sloten. Het is aan de eigenaren van de aanliggende percelen, wat zij met dit maaisel doen. ‘Vaak blijft het gewoon liggen en vindt er op deze manier extra uitspoeling van nutriënten naar het oppervlaktewater plaats’, meent Van de Heijning. Hij composteert het slootmaaisel vanuit zijn eigen sloten al op zijn bedrijf en brengt het later als meststof op zijn land. Van het slootmaaisel maakt hij een composthoop, die hij regelmatig mengt en omzet. ‘In het slootmaaisel zitten allerlei voedingsstoffen en organische stoffen die het prima doen als meststoffen. In het project Koeien & Kansen experimenteert hij met het composteren van slootmaaisel. 

Video: Slootmaaisel gerecycled

Bekijk hier onder de video waarin hij onder meer vertelt over zijn ervaringen met slootmaaisel.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan