Nieuws

Koeienboeren onder de loep

Gepubliceerd op
27 september 2016

Koeien zijn prachtige dieren die ons van melk, kaas en vlees voorzien, helaas laten zijn ook een heleboel boeren die niet zo goed zijn voor ons milieu. Op zondag 2 oktober om 12.30, 14.00 of 15.30 uur nemen onze dieronderzoekers je mee op een rondleiding langs onze koeien waarbij ze alles vertellen over hun onderzoek naar deze boeren .

Koeien kunnen met hun vier magen gras verteren, iets wat wij als mensen met maar één maag niet kunnen. Helaas heeft dit mooie magenstelsel ook één groot nadeel. Bij de vertering ontstaat het sterke broeikasgas methaan dat er via de voor- en achterkant weer uitkomt in onze atmosfeer. Onze diervoedingsonderzoekers zoeken daarom uit hoe je met voeding de methaanproductie van een koe kunt verlagen. Hoe ze dat doen, dat ontdek tijdens de rondleiding.

Ook kan je deze middag de demonstratie van de ‘Artifical Reference Cow’ bezoeken’. Met deze onderzoeksopstelling kan de ademhaling van een koe worden gesimuleerd en de methaanproductie worden nagebootst.

Deze rondleiding en demonstratie zijn twee van de vele activiteiten die de dieronderzoekers van Wageningen University & Research op zondag 2 oktober op Wageningen Campus organiseren in het kader van de Week van de Wetenschap.

Kom daarna nog een kijkje nemen bij het open huis van de plantenonderzoekers, zij zitten slecht een paar honderd meter verderop.