Nieuws

Koffiepulp bron van hoogwaardige pectine

Gepubliceerd op
26 mei 2014

Koffieproducenten halen bonen uit de koffiebes en wat overblijft, wordt weggegooid. Zonde, vindt Rudi Dieleman van het jonge Wageningse bedrijf Pectcof. Met zijn compagnon Andres Belalcazar ontwikkelde hij een uniek bioraffinageproces om de waardevolle inhoudsstof pectine uit koffiepulp te halen.

We spreken Rudi als hij net terug is uit München, waar Pectcof als één van de twee niet-Duitse bedrijven een eervolle nominatie als Start-up of the year ontving. Philadelphia is het volgende reisdoel, waar Rudi te gast is in het Holland-paviljoen tijdens het World Congress on Industrial Biotechnology. Ondertussen voert compagnon Andres gesprekken met mogelijke partnerbedrijven tijdens een handelsmissie in Brazilië. Eerder dit jaar oogstte Rudi veel waardering voor zijn TEDx-presentatie in Den Haag. Rudi: ‘Dat ons idee zo succesvol zou worden hadden we drie jaar geleden niet gedacht.’

‘Laten we samenwerken’

Rudi en Andres ontmoetten elkaar in 2011 als studenten op de campus van Wageningen UR. Tijdens het vak Van idee tot businessplan presenteerde Andres zijn plan om koffiepulp om te zetten naar pectine. Na Andres’ presentatie stapte Rudi op hem af. ‘Ik zei: ‘Jij bent van de technologie, ik heb verstand van marketing en financiën. Laten we samenwerken.’ Met twee medestudenten schreven zij een businessplan. StartLife, een samenwerkingsverband van onder meer Wageningen UR dat ondernemers helpt met het opzetten van hun eigen bedrijf, beloonde dit met een innovatielening. Andres, Rudi en een Italiaanse compagnon rondden hun studie af en bouwden tegelijkertijd aan hun bedrijf. ‘Op advies van StartLife hebben we de hulp van een coach ingeroepen. Hij heeft ons erg geholpen om procesmatig te werken.’

Van schuur naar professioneel laboratorium

De eerste stappen werden in het lab van Wageningen UR gezet, parallel aan Andres’ masterstudie. Pectcof verwierf het intellectueel eigendom op de bioraffinagetechnologie, de proof of concept pakte goed uit en er werd patent aangevraagd. Voor de opschaling weken ze acht maanden uit naar een oude schuur op het boerenerf van Rudi’s ouders. Sinds kort heeft het jonge bedrijf een professioneel ingericht laboratorium in Wageningen. Dit was nodig, omdat grote pectineleveranciers zeer geïnteresseerd zijn in de technologie. ‘En dan moet je hoogwaardige samples kunnen laten zien. Die samples wijzen uit dat pectine uit koffiepulp een uitstekende emulgator en stabilisator voor voedingsmiddelen en medicijnen is. Uit een vergelijking met nu vaak gebruikte Arabische gom uit Zuid-Soedan blijkt dat er 1 gram pectine nodig is tegen 30 gram Arabische gom om dezelfde waardevolle emulsie tot stand te brengen.’

Interesse van grote producenten

Pectcof hoopt binnenkort een proeffabriek te kunnen starten. Over de aanvoer van geconserveerde pulp maakt Rudi zich geen zorgen. ‘We hebben goede contacten met drie grote producenten in Brazilië en Costa Rica. Zij zien ons idee als een oplossing voor het afvalprobleem en als een grote kans om met een reststroom geld te verdienen. De timing lijkt goed, nu koffie ook is doorgedrongen tot de middenklasse in Brazilië en India. Daarmee wordt het afvalprobleem steeds groter. ‘Wij kunnen een deel van het probleem ondervangen’, aldus Rudi, die niet uitsluit dat de technologie wordt verkocht aan grote pectineproducenten in de wereld. ‘Met de opbrengst kunnen we dan processen ontwikkelen om ook andere inhoudsstoffen uit koffiepulp te halen, zoals antioxidanten, cellulose en rode kleurstof. Want uiteindelijk voelen we ons toch meer technologie-ontwikkelaar dan producent van ingrediënten.’

‘Let op de centjes’

De toekomst ziet er zonnig uit, maar zonder slag of stoot is het niet gegaan. Zo namen Andres en Rudi kortgeleden afscheid van hun Italiaanse compagnon. Reden: verschil in visie. ‘Ga alleen samen in zee als je als oprichters op één lijn zit’, raadt Rudi startende ondernemers dan ook steevast aan. ‘En: let op de centjes. De schuur van mijn ouders kostte ons niets, terwijl we er acht maanden prima hebben gewerkt. Investeerders zijn daar gecharmeerd van’, aldus Rudi, die behalve de innovatielening van StartLife financiering heeft ontvangen vanuit de Participatiemaatschappij Oost-Nederland en het Europese innovatienetwerk Climate KIC. Rudi: ‘Verder hebben we door deel te nemen aan competities al aardig wat prijzengeld gewonnen.’

Pectine is nog maar het begin

Om verder te kunnen groeien, zijn investeerders nodig. Op basis van de gesprekken die Rudi momenteel voert met Nederlandse en buitenlandse partijen, acht hij de kans groot dat Pectcof binnenkort één of meer aandeelhouders rijker is. ‘We hebben dan ook een interessante business case te bieden. En dan is de productie van pectine nog maar het begin. Op langere termijn kunnen we bijna 95 procent van de koffiepulp gebruiken voor waardevolle stoffen.’

Meer informatie