Nieuws

Koi Sleepy Disease voor het eerst in Nederland aangetroffen

Gepubliceerd op
3 januari 2014

In het najaar van 2013 werd bij zieke koi uit een grote buitenvijver in het midden van het land Koi Sleepy Disease (KSD) aangetoond, de eerste detectie van deze ziekte in Nederland.

De ziekte werd door CVI gesignaleerd en door CEFAS (UK) vervolgens met behulp van een PCR test aangetoond. Deze ziekte, die al midden jaren zeventig beschreven is in jonge koi in Japan, wordt veroorzaakt door carp edema virus (CEV). CEV is een pokkenvirus, dat bij lage watertemperaturen (13-23°C) ziekte bij koi kan veroorzaken. Het virus is onschadelijk voor de mens. In 2011 zijn de eerste ziektegevallen in koi in Europa, namelijk in Engeland, vastgesteld. Vervolgens is deze ziekte in 2013 in Frankrijk en in Nederland aangetroffen.

Bij Koi Sleepy Disease vertoont de koi apatisch gedrag en symptomen die lijken op die van Koi Herpes Virus ziekte, zoals ingevallen ogen en kieuwnecrose. Kenmerkend voor de ziekte is dat oudere koi op de bodem gaan liggen en na enkele dagen sterven. Hoewel de ziekte al 40 jaar in Japan voorkomt zijn er in Europa nog maar weinig gevallen bekend. Er is geen therapie voor Koi Sleepy Disease. De beste remedie is om ziektevrije koi aan te kopen en partijen koi van verschillende herkomst niet te mengen.


Referentie:

Olga Haenen, Keith Way, David Stone en Marc Engelsma, 2013. Koi Sleepy Disease (KSD) door 'Carp Edema Virus': eerste detectie in Nederlandse koi. Aquacultuur 5: 27-29.


Meer over vis- en schelpdierziekten