Konijnen in Nederland spelen waarschijnlijk geen rol bij de verspreiding hepatitis E naar mensen

28 mei 2016

Hoewel onderzoek in het buitenland wees op een grote genetische overeenkomst tussen een hepatitis E-virus(HEV)-variant bij konijnen en een variant bij mensen, blijkt uit onderzoek van Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van Wageningen UR, en de faculteit Diergeneeskunde dat de varianten van HEV die voorkomen bij Nederlandse konijnen verschillen van de menselijke variant. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat konijnen in Nederland een infectiebron zijn voor hepatitis E bij mensen.

Hepatitis E is een leverontsteking, die wordt veroorzaakt door het hepatitis E-virus, en komt steeds vaker in Nederland voor. Van het HEV bestaan verschillende varianten, zowel bij mensen als bij dieren. Mocht er inderdaad verwantschap zijn tussen de varianten bij konijnen en mensen, dan is dit een potentieel risicovolle situatie vanwege het grote aantal konijnen in Nederland. De ziekte zou dan mogelijk overdraagbaar zijn van konijn op mens.