Konijnenfokkers enthousiast over spermawinning voor genenbank

23 juni 2014

Sperma van de meest zeldzame Nederlandse konijnenrassen is ingevroren en opgeslagen in de genenbank. Het gaat om de rassen Beige, Deilenaar, Ekster, Gouwenaar, Havana, Hulstlander, Sallander en Thrianta. Samen met de fokkers is een flinke stap gezet om de unieke genetische diversiteit van de zeldzame Nederlandse konijnenrassen veilig te stellen.

Het Centrum voor Genetische Bronnen in Nederland van Wageningen UR (CGN) heeft in samenwerking met Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) en Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) in mei en juni 2014 op Stadsboerderij "Presikhaaf" in Arnhem sperma gewonnen en ingevroren. De fokkers hebben een afspiegeling van hun populaties gekozen (zo veel mogelijk onverwante dieren) om een “back-up” van het ras te maken. Voor een duurzaam behoud van een ras is het belangrijk om met verstand te fokken en te bewaren wat we nu hebben. In totaal zijn 69 dieren van 8 rassen van 28 eigenaren naar Arnhem gebracht. Sperma is door 55 rammen geleverd en dit heeft in totaal bijna 1900 rietjes sperma opgeleverd. Samen hebben we een flinke stap kunnen zetten in het veilig stellen van de unieke genetische diversiteit van de zeldzame Nederlandse konijnenrassen. In het rapport Winning en cryoconservering van sperma van zeldzame Nederlandse konijnenrassen voor de genenbank is verslag gedaan van deze activiteit.

Gouwenaar

Op de foto een Gouwenaar, een konijnenras dat al meer dan tachtig jaar in ons land gefokt wordt. De Gouwenaar heeft een prachtige teerblauwe haarkleur en een bijzonder goedaardig karakter.