Koningin Juliana op bezoek bij Unitas

20 februari 2018

Rob Oosterling beheert het digitale historische fotoarchief van Unitas. Dat doet hij sinds de jongerenvereniging een doorstart maakte in 2009 en zonder gebouw verder ging.

Unitas dreigde in 2009 failliet te gaan en het gebouw aan de Generaal Foulkesweg was in slechte staat en sloot haar deuren. Een deel van het archief van de jongerenvereniging ging naar het gemeentearchief van Wageningen en het fotoarchief werd gered door Rob Oosterling, oud-lid van Unitas.

Stoffige foto's

‘Een deel van de foto’s waren vochtig geworden en stond in het gebouw te verrotten. Vooral de dia’s hadden het te verduren gehad, die waren deels beschimmeld.’ De dia’s werden voorheen tijdens feesten gebruikt om de zaal aan te kleden. ‘Ze werden geprojecteerd op lakens die aan de muren hingen’, legt Oosterling uit. ‘Na het feest werden ze in bakjes van de chinees bewaard.’

Vooral de dia’s hadden het te verduren gehad, die waren deels beschimmeld
Rob Oosterling

Oosterling laadde eind 2009 zijn auto in met vuilniszakken vol dia’s en foto’s. ‘Ik denk dat het er zo’n tienduizend waren’, zegt hij. ‘Ik fotografeerde veel voor de vereniging toen ik zelf lid was van 1987 tot 1998 en ik voelde me daarom verantwoordelijk voor het beeldarchief.’ Toen hij merkte dat anderen ook belangstelling hadden in de foto’s en dia’s, besloot hij ze online te zetten.

Over het digitaliseren van het beeldarchief deed Oosterling anderhalf jaar. Sommige foto’s zaten met beschrijvingen in een album bij elkaar en daarvan wist hij wanneer ze gemaakt waren. Van anderen moest hij het zelf inschatten. Oosterling zette niet alle foto’s online. ‘Vijftig foto’s van diploma-uitreikingen is niet zo interessant om naar te kijken, dus in die gevallen heb ik de leukste paar foto’s uitgekozen. Dat was soms wel lastig omdat ik de mensen op de foto niet ken’, zegt hij.

Koningin Juliana

Tussen de online foto’s duikt ook koningin Juliana op. Unitas overhandigde haar op 21 maart 1960 het eerste exemplaar van het boek De vluchtende mens. Het boek werd geschreven op initiatief van Unitas om aandacht te vestigen op begrip en ontvankelijkheid voor vluchtelingen.

100x100

Het digitale archief van Oosterling is openbaar toegankelijk. Foto’s die na 2009 zijn gemaakt zijn, beheert Unitas zelf. Nathalie Steins, oud-lid van Unitas en partner van Oosterling, stuurde de site van Oosterling naar het Universiteits Fonds Wageningen. Op de projectsite kan iedereen herinneringen aan WUR delen ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum. Op die site kan ook geld gedoneerd worden voor verschillende projecten die binnen het jubileum worden georganiseerd. De herinneringen worden op de alumnidag (23 juni 2018) tentoongesteld.

Wie het verhaal achter een foto kent of wie thuis nog oude foto’s heeft liggen, kan contact opnemen met Oosterling via unitaswageningen@yahoo.nl.

Bekijk het programma van alumnidag World Wide Wageningen

Lees meer herinneringen