Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Javier Delgado

Gepubliceerd op
13 juni 2014

Ing. Javier Delgado, voormalig directeur van het Mexicaanse landbouwinvesteringsfonds FOCIR, heeft de koninklijke onderscheiding ontvangen van Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit handen van de Nederlandse ambassadeur Dolf Hogewoning en landbouwattaché Gabrielle Nuijtens. Delgado ontvangt de onderscheiding ter erkenning van zijn uitmuntende werk in de Mexicaanse agrosector, en daarin het samenbrengen van Nederlandse kennis en Mexicaanse innovatie in het bijzonder. Een van de belangrijke mijlpalen in het werk van Delgado is zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Metropolitan Food Clusters (MFC) in Mexico in samenwerking met Alterra Wageningen UR.

In 2003 stond Delgado stond aan de wieg van de ontwikkeling van het eerste Mexicaanse greenhouse cluster in Querétaro. In 2011 startte hij met Madeleine van Mansfeld en Peter Smeets van Alterra het ontwerp van Agrósfera, het  Metropolitan Food Cluster in de staat Aguascalientes en had daarna een doorslaggevende rol in het uitbreiden van de visie op MFCs en agroparken in de Mexicaanse context. Het “Nederlandse model” is intussen opgenomen in het nationale landbouwbeleid en wordt tot wasdom gebracht in het in ontwikkeling zijnde ‘National System of Agroparks’, en ondersteund door een visie op Agrologistiek welke ook gefaciliteerd wordt door Wageningen UR. Momenteel worden er agroparken ontwikkeld in de staten Aguascalientes, Nayarit en Chiapas en ook in andere staten waaronder Yucatán, Michoacán, Durango en Querétaro, is de interesse voor het concept groot.

image(1).png

Ontwikkeling van agroparken aanjagen

Javier Delgado kijkt met voldoening terug op een inspirerende tijd bij FOCIR, dankbaar voor de mogelijkheden die hij heeft gehad. Hij erkent in het bijzonder de doorslaggevende rol van Gabrielle Nuijtens in het faciliteren van de samenwerking met Nederlandse organisaties, inclusief de productieve samenwerking met Wageningen UR. Hij benadrukt voorlopig nog niet klaar te zijn: in zijn nieuwe posities heeft hij meer vrijheid en flexibiliteit om ontwikkeling van agroparken aan te jagen vanuit het perspectief van de private sector. In deze context zal Delgado doorgaan met het promoten van het agropark concept. Bovendien werkt hij al aan plannen voor een nationaal innovatie en onderzoekscentrum in de agrosector, waarin hij opnieuw de samenwerking met Wageningen UR opzoekt.