Nieuws

Kuilen graven voor een ander

Gepubliceerd op
10 juni 2020

De eerste 1847 wandbeschrijvingen staan voor u klaar.

We kenden binnen de basisregistratie al de bodemkundige boorbeschrijvingen: er zitten er zo’n 332.000 in de BRO. Beschrijvingen uit boringen die nauwkeurig beschrijven hoe de bodem is opgebouwd. Er is echter een methode waarmee je de bodemopbouw nog nauwkeuriger kunt omschrijven: en dat is door het graven van een kuil. Daarmee ontstaat zicht op een complete wand en dat levert meer informatie op dan de gebruikelijke boorkern. Een bodemkundige herkent in deze beschrijving natuurlijk zijn of haar profielkuil. Binnen de BRO is de beschrijving van de wand in de kuil een wandbeschrijving genoemd. Volledig logisch en feitelijk juist, maar dat u hem als bodemkundige profielkuil blijft noemen snappen we.

Ondanks COVID-19 gaan de werkzaamheden rondom de BRO volop door en van de 2927 kuilen die Wageningen Environmental Research in de afgelopen jaren voor u heeft gegraven, hebben we er 1847 kunnen aanleveren. De resterende 1080 volgen, nadat er wat aanpassingen in het datamodel zijn gedaan. Dat kan wel even duren: onze Agile ontwikkelprocedures verliezen het hier helaas van de meer rigide wetgevingsprocedures, maar ook daar wordt –zonder overigens aan de wetgevingsprocedures te tornen- aan gewerkt.

Tenslotte: mocht u eens wat bodemprofielen willen zien, dan beveel ik een virtueel bezoekje aan het World Soil Museum (https://wsm.isric.org/) van harte aan. Via “Explore collection” kunt u een keur aan Nederlandse bodemprofielen bekijken. Met dank aan ISRIC World Soil Information.