Nieuws

Kunstproject Seasynthesis laat publiek onderwaterleven ervaren

Gepubliceerd op
23 mei 2017

De biokunstenares Xandra van der Eijk kreeg op 19 mei de Bio Art & Design Award 2017 (BAD Award); een geldprijs van 25.000 euro voor de uitvoering van haar project ‘Seasynthesis’ samen met Wageningen Marine Research. Zij gaat een installatie op basis van geluid en trilling ontwikkelen, dat publiek in staat stelt het leven onder de golven van de Noordzee te ervaren. Haar installatie is vanaf 1 december 2017 te zien/te ervaren bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven.

De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie voor biokunstenaars en -designers. Voor de uitvoering van elk BAD Award-project werken de deelnemers nauw samen met een Nederlandse onderzoeksinstelling. Xandra van der Eijk heeft contact gezocht met Wageningen Marine Research. Samen met onder anderen de mariene ecoloog Joop Coolen van Wageningen Marine Research heeft zij haar idee uitgewerkt om de onbekende wereld van de zee dichter bij het publiek te brengen.

Juryrapport

Dat dit idee de jury aansprak blijkt uit het (Engelstalige) juryrapport. “The jury was impressed with the quality of the collaboration with Wageningen Marine Research, in which it was clear that understanding, mutual respect had formed. Xandra demonstrated an unwavering passion for her topic, which is in line with its urgency, that of our collective impact on the seas. To this she adds an inspirational willingness to bring to an audience the world of unknown or under-appreciated sounds of the sea. We hope, as she does, that the sensorial experience this project delivers might help us develop better inter-species empathy.”

Over de BAD Award

Het doel van de BAD Award is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn te laten experimenteren met biokunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. Het is stimulans voor de snel groeiende groep jonge creatieven die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de biotechnologie biedt.
De BAD Award 2017 is een initiatief van NWO, ZonMw, kunstruimte MU en BioArt Laboratories.