Nieuws

Kunstwerk herman de vries op Wageningen Campus

article_published_on_label
13 december 2015

Tekst door Roelof Kreis

Louise Fresco, Tijs Breukink, Jan Karel Mak (Universiteitsfonds Wageningen) en Nico van Breemen (Galerie Wit, niet op de foto) hebben op 10 december een boom geplant bij het kunstwerk van herman de vries op de campus.

Dit kunstwerk ‘veritas existentiae’ heeft dankzij financiering door particuliere donateurs, de Raad van Bestuur en het University Fund Wageningen een vaste plek op het middenterrein tussen Atlas en Orion gekregen.

Het kunstwerk is een steen uit een groeve in de buurt van het Zuidduitse Eschenau. De Vries bracht in vergulde letters de tekst 'veritas existentiae' (de waarheid van het bestaan) op de steen aan. De tekst verwijst naar een sleutelbegrip uit het werk van de Franse filosoof Pierre Gassendi: de waarheid van het bestaan ligt verborgen in de dingen zelf: het is wat het is.

Herman de Vries was zelf niet aanwezig. De hoogbejaarde kunstenaar liet zich vertegenwoordigen door diens zoon, die de onthulling filmde voor een documentaire waar hij aan werkt.

Biënnale in Venetië

'Veritas existentiae' stond maanden voor de ingang van het Rietveld Plantsoen op de Biënnale in Venetië. Volgens curator Cees de Boer hebben minstens 350.000 bezoekers van het Nederlandse plantsoen het beeld van De Vries daar gezien. Herman de Vries vertegenwoordigde ons land op de Biënnale. Het beeld is omgeven door twee ginkgo biloba's, een mannelijke en een vrouwelijke boom.

Achtergrond Herman de Vries

Herman de Vries heeft Wageningse roots. Hij werkte van 1952-56 bij de Plantenziektekundige Dienst en van 1961-68 bij het Itbon (Instituut voor Toegepast Biologisch Onderzoek in de Natuur), een voorloper van Alterra. Sinds 1970 is hij als fulltime kunstenaar gevestigd in Eschenau in Zuid-Duitsland. Veritas existentae is een werk uit de reeks ‘sporen’. De Vries gebruikt hiervoor stenen of rotsen, waar hij existentiele teksten op aanbrengt.