LEGO robots in actie (video)

LEGO robots in actie (video)

12 juli 2018

Dertien tweekoppige teams van leerlingen uit het basis- en het voortgezet onderwijs hebben op 11 juli met het uitvoeren van een praktijkopdracht de kunsten van hun LEGO MINDSTORMS robots gepresenteerd aan de jury en aan het publiek in de Spot in Orion. De organisatoren hopen met deze challenge technisch georiënteerde jongeren voor robotica in de landbouw te interesseren.

Na twee uur geconcentreerd bouwen aan hun robot had elk team een eigen robot klaar en geprogrammeerd om de gestelde opdracht uit te voeren. Op de wedstrijdbaan werd ‘proefgedraaid’ en getest. Daarna kwam het er in de zogenaamde wedstrijdarena op aan; zou hun robot de opdracht foutloos kunnen vervullen binnen 4 minuten?

Praktijkopdracht

De opdracht (pdf), verzonnen door de studievereniging Agrotechnologie Heren XVII, bestond uit het detecteren en verzamelen van een geel legosteentje (mais) en groen legosteentje (gras) in een bak op of aan de robot, dit naar in een voermengwagen brengen, het ‘voer’ erin storten en terugrijden naar het begin van het wedstrijdparcours. Met alle onderdelen waren punten te verdienen. Ook gaf de jury extra punten voor slimheid van de constructie en voor industrial design. Uiteindelijk sleepte het team Robotic Boyz van Marco van Wijk en Arian Van der Staaij met hun robot de meeste punten in de wacht.

Originaliteit

“Hoewel de opdracht voor elk team hetzelfde was, had elk team het anders aangepakt; 13 teams en 13 oplossingen. Sommigen reden aan het einde van het parcours om de mengbak heen en terug naar hun uitgangspunt, anderen namen keurig de dezelfde weg terug”, aldus een tevreden Gerrit Polder, medeorganisator van deze challenge. Hij schat dat er tijdens de wedstrijd zo’n 50 mensen (vrienden, families en andere belangstellenden) stonden te kijken, maar ook tijdens het bouwen was er veel belangstelling ook van onderzoekers en conferentiegangers. In het totaal zo’n 100 man.

Lees ook het artikel: Kinderen bouwen landbouwrobots met Lego tijdens WUR-congres op de website van Resource