Nieuws

LIV biedt kennispodium voor vogelgriep, fijnstof en varkensonderzoek in de praktijk

Gepubliceerd op
28 februari 2017

Tijdens de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) op 14-15-16 maart te Venray verzorgt Wageningen University & Research dagelijks een actueel kennisprogramma.

De eerste dag staat het reduceren van fijnstofemissie in de pluimveehouderij centraal en de relatie met endotoxinen. Op dag twee nodigt WUR varkenshouders uit om mee te doen in een aantal praktische onderzoeken op hun bedrijf. Tijdens de laatste dag aandacht voor wat je als pluimveehouder kunt doen om vogelgriep zo veel mogelijk buiten je bedrijf te houden. Het kennisprogramma met lezingen en aansluitend discussie is gratis, maar belangstellenden moeten zich wel vooraf aanmelden.

De LIV is een toonaangevend contactmoment voor de pluimvee-, varkens- en kalverhouderij uit Zuidoost- en Midden Nederland, Duitsland en België.

Lezingprogramma (13.00 – 15.00 uur)

14 maart: 'Reductie fijnstof en endotoxinen uit pluimveestallen'

  • Reduceren van stofemissie, hoe doe je dat? Toelichting op beschikbare technieken; uitgevoerde metingen en praktische toepasbaarheid door Hilko Ellen van Wageningen Livestock Research.
  • Hoe zit dat nu met die endotoxinen? Relatie met Veehouderij Gezondheid Omwonenden-onderzoek; endotoxinen en fijnstof, door Albert Winkel van Wageningen Livestock Research

15 maart: 'Varkensonderzoek op uw eigen erf, dat helpt de sector vooruit!'

  • Varkensonderzoek op uw eigen erf, dat helpt de sector vooruit! Marion Kluivers van Wageningen Livestock Research introduceert 3 actuele onderzoeken waarbij varkenshouders kunne aansluiten. Na ieder filmpje/ppt beantwoordt de onderzoekster vragen uit de zaal en gaat in gesprek met de belangstellenden.

16 maart: 'Pluimveehouders en vogelgriep (AI)'

  • Pluimveehouder, verdedig de risicozones op uw bedrijf! door Martien Bokma van Wageningen Livestock Research.
  • Hoe eerder, hoe beter: Vogelgriep sneller in het snotje. door Armin Elbers, van Wageningen Bioveterinary Research.
20170227 logo_LIV.jpg