Biggenprijzen

Nieuws

Landelijk Biggenprijzenschema weer in de lucht

Gepubliceerd op
29 december 2014

Vanaf heden kunnen gebruikers de Landelijk Biggenprijs weer wekelijks ontvangen. Daarvoor is een speciaal abonnement in het leven geroepen. Zo kunnen abonnees iedere maandag de geactualiseerde richtprijs bekijken. De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en de technische en economische resultaten uit de Kengetallenspiegel.

Met de opheffing van de Productschappen leek er ook een einde te komen aan het publiceren van het Landelijk Biggenprijzenschema. Voor de trouwe gebruikers was dit een groot gemis en daarom is er nu een mogelijkheid om een abonnement op deze informatie te nemen.

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend. Ieder jaar wordt een vernieuwd kostprijzenschema uitgebracht en elke week wordt op basis van de uitbetalingsprijs van de slachterij en de actuele voerprijs een richtprijs voor biggen en een actuele kostprijs gepubliceerd. Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (= wekelijkse richtprijs).

Het nieuwe Biggenprijzenschema is voor abonnees via www.kwin.nl te downloaden. Er is zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties zijn gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting.

Uitgever

Het ‘Biggenprijzenschema’ wordt voor abonnees uitgegeven door VIC Sterksel, onderdeel van Wageningen UR Livestock Research. Voor vragen kunt u contact opnemen met Izak Vermeij (0317-480 483; izak.vermeij@wur.nl) of VIC Sterksel (040-2262376).