Nieuws

Laser snijdt, voor onderzoek aan individuele cellen

article_published_on_label
3 november 2015

Het Laboratorium voor Moleculaire Biologie van Wageningen University heeft recentelijk een lasersysteem aangeschaft waarmee individuele cellen uit het omliggende plantenweefsel gesneden kunnen worden. Dankzij die apparatuur is het mogelijk om van individuele cellen het ontwikkelingsstadium en de activiteit van DNA en biosynthetische routes te bepalen. Het Leica LMD7000 Laser Microdissection System kan ook gebruikt worden door bedrijven en kennisorganisaties buiten Wageningen UR, omdat de apparatuur is aangeschaft met steun van CAT-AgroFood van Wageningen UR.

Moleculaire Biologie doet veel onderzoek naar de interactie tussen bodemmicro-organismen  en de plant. “Je wilt dan specifiek cellen isoleren die geïnfecteerd zijn door een bacterie of schimmel om te achterhalen welke genen in zulke cellen ‘aan’ staan. Of bij de interactie met Rhizobium – de bacterie die wortelknolletjes maakt – de stadia van celontwikkeling volgen en kijken welke genen betrokken zijn. Ook daarvoor moet je aparte cellen uitsnijden”, vertelt moleculair bioloog en expert fluorescentie-emissiespectroscopie Erik Limpens.

Nieuwe onderzoekmogelijkheden

Begin 2015 is daarvoor de Leica LMD7000 Laser Microdissection System aangeschaft. Die heeft het werk belangrijk vergemakkelijkt. De laborant snijdt eerst een dunne coupe van het materiaal en legt die op een membraanslide. Vervolgens kan hij op het beeldscherm de coupe tot 63x vergroten. Dat is genoeg om cellen en celorganellen goed te kunnen zien. Hij geeft aan welk deel of welke cel uitgesneden moet worden en de laser doet het werk. De uitgesneden cellen vallen in een opvangcontainertje en kunnen vervolgens gebruikt worden om DNA, RNA of eiwitten te isoleren. “Je kunt ook levende cellen uitsnijden en die verder kweken”, volgens Limpens.

Open voor bedrijven en kennisinstellingen

Het apparaat van zo’n 150.000 euro is voor veel organisaties te duur om zelf aan te schaffen. Limpens: “Daarom hebben we de Leica LMD7000 gekocht met steun van CAT-AgroFood. Dat maakt de investering voor ons haalbaar en zorgt er tegelijkertijd voor dat ook andere onderzoekers van het apparaat gebruik kunnen maken. En dat tegen een aantrekkelijk uurtarief.”

CAT-AgroFood steunt de aanschaf van high tech apparatuur die dan gedeeld wordt met bedrijven en andere kennisinstellingen. Een overzicht van de faciliteiten is te vinden op de website.