Nieuws

Ledlamp moet aardbei nog lekkerder én gezonder maken

Gepubliceerd op
20 mei 2014

Wie is er niet dol op aardbeien? Het ‘zomerkoninkje’ ziet er verleidelijk uit, smaakt heerlijk en bevat veel vitamine C. Bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk denken ze dat de smaak nóg beter en de gehaltes antioxidanten nóg hoger en vooral constanter kunnen krijgen. Hoe? Door aardbeien in een kas te belichten met leds.

In één van de kassen van het pas geopende Innovatie en Democentrum (IDC) Smaak in Bleiswijk hangt de friszoete geur van aardbeien. Vier rassen, Elsanta, Sonata, Darselect en Honeoye, staan in keurige rijen opgesteld. De ledverlichting boven de planten valt direct op. Onderzoeker Jan Janse vertelt waarom de lampen er hangen: ‘We demonstreren  hier voor  telers, toeleveranciers en veredelaars op wat voor manier je de vruchtsamenstelling en smaak van aardbeien kunt beïnvloeden door ze met leds te belichten.’

Verschillend belicht

Janse en zijn collega’s willen graag tonen welke belichtingsstrategie voor welk ras de beste resultaten oplevert. Hiervoor worden de planten op verschillende manieren belicht. In sommige rijen komt het licht alleen van buiten, aangevuld met leds boven in de kas. In andere rijen hangen er ook ledlampjes 30 centimeter boven de planten. En dan is er ook nog speciale tussenverlichting, die zich richt op de bladeren én de vruchten.

Aardbeien op smaak testen

Direct na de oogst worden diverse metingen aan de vruchten uitgevoerd, legt Janse uit. ‘We doen bijvoorbeeld metingen om de inwendige kwaliteit vast te stellen, zoals het suikergehalte, het zuurgehalte, de sappigheid, de stevigheid en het gehalte aan antioxidanten van de vrucht. Maar we laten de vruchten ook op smaak testen door een groot consumentenpanel en door een getraind expertpanel.’

aardbeien_onderled.jpg

Leds in de tomatenteelt

Aardbeientelers volgen de tests met interesse, zegt Janse. ‘Die weten dat een kwart van de tomatenteelt al intensief wordt belicht. Daar is ook al veel meer bekend over de invloed van belichting. Zo weten we dat belichting van de vruchten met leds kan leiden tot een twee keer zo hoog gehalte aan vitamine C in de vrucht.’ Als uit de demo in Bleiswijk naar voren komt dat ook de aardbei baat heeft bij intensieve belichting van de vruchten, dan zouden aardbeientelers over kunnen stappen op deze methode. ‘Mits het de investering loont, natuurlijk. Want ledlampen zijn weliswaar energiezuinig, maar nog relatief duur in aanschaf.’

IDC Smaak

Het IDC Smaak is één van de vier IDC’s van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. In dit IDC kunnen telers, toeleveranciers, veredelaars en overheden kennismaken met vernieuwende methoden om de smaak en het gehalte aan gezonde inhoudsstoffen in groenten en fruit te verbeteren. Daarnaast is het IDC Smaak een platform voor meerwaardecreatie in de keten door de focus op smaak te leggen. Dat de belangstelling groot is, bleek vrijdag 9 mei bij het seminar “Smaak als carrier van gezondheid” bij de officiële opening en zaterdag 10 mei tijdens het “Feest van de Smaak!”voor het grote publiek. Janse: ‘We eten in Nederland nog steeds te weinig groenten en fruit. Op het Feest van de Smaak! hebben we jong en oud laten zien dat gezond ook gewoon heel lekker en leuk kan zijn. We hebben een optimistische boodschap voor de consument. Zo geven we de tuinbouw weer een verhaal terug.’