Nieuws

Lezing: Kampioen speurneus: hond of insect?

article_published_on_label
29 december 2014

De vraag wie de beste speurneus, de hond of het insect, heeft staat centraal op de eerste avond van de lezingenserie Insecten en Maatschappij, woensdagavond 7 januari 2015. Deze lezingenserie is een tweejaarlijkse traditie van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University. In acht lezingen, op woensdagavonden in het Forumgebouw komen dit jaar nog tal van andere onderwerpen langs, zoals insecten in de kunst, de vraag of we ooit malaria kunnen uitroeien, insecten als technische inspiratiebron voor drones en insecten in je eigen tuin.

Honden hebben een uitstekende speurneus. Bij rampen, de douane op Schiphol of zoekacties worden ze ingezet vanwege hun reukvermogen. Klassiek zijn de experimenten van Pavlov waarin hij honden trainde op een belsignaal  dat aangaf dat er voedsel kwam. Ook insecten zoals honingbijen en sluipwespen blijken een zeer goede reukzin te hebben. Zij zoeken hun voedsel op de geur en moeten daarbij heel kleine geurhoeveelheden kunnen waarnemen. Bovendien blijkt dat je bijen en sluipwespen bijzonder goed kunt trainen op de geur van explosieven, parfum of chocolade. Insecten train je sneller dan honden en dat kan grote voordelen hebben. Hondenexperts en insectenspecialisten zullen de vermogens van hun lievelingsdieren voor het voetlicht brengen om te zien wie het beste ruikt. Tijdens de lezing Insecten en honden als speurneus gebeurt dat met live demonstraties.

Drones, Beatles, Flight of King Bumblebee

Insecten zijn vreemde huisgenoten: u staat er mee op en gaat er mee naar bed. Sommigen houden ze zelfs als bijzondere huisdieren, anderen doen waarnemingen aan vlinders in hun tuin. De zespoters in huis en tuin komen expliciet aan bod. Dit jaar gaat het in de lezingenserie ook over insecten als veevoer, een belangrijke en duurzame nieuwe innovatie voor de Nederlandse landbouw, over robots en drones waarvoor kennis van de minihersenen van insecten gebruikt wordt, over insecten en muziek, van liefdesliederen op zes poten tot de Beatles, met live muziek van de band Flight of King Bumblebee, over gezondheid dichtbij en ver weg, van malaria tot ziekte van Lyme.

Grensverleggende wetenschap

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevr. Jet Bussemaker, wil het publiek betrekken bij wetenschap in Nederland, zo schrijft zij in de Wetenschapsvisie 2025. “In de lezingenserie Insecten en Maatschappij krijgt u daarvoor bij uitstek gelegenheid: grensverleggende wetenschap die u niet onberoerd zal laten”, zegt organisator van de lezingenserie, prof. Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie aan Wageningen University.