Lichtspectrumproef van start bij Van der Arend Roses, LED, SON-T

Nieuws

Lichtspectrumproef van start bij Van der Arend Roses

Gepubliceerd op
9 december 2014

Van der Arend Roses en Valoya investeren deze winter in een bijzondere LED proef. Het doel: op termijn, 25% energiebesparing, door slim gebruik te maken van een aangepast belichtingsspectrum.
Bij alleen LED-belichting missen de planten de warmtestraling van de SON-T en gaat de besparing in elektra voor een deel op aan de extra warmte. Daarom zijn 'hybride'-combinaties (deels SON-T, deels LED) handig.

Valoya heeft een LED lamp (type G1) ontwikkeld om het lichtspectrum uit SON-T lampen te complementeren, speciaal om te gebruiken in een 'hybride'-opstelling van SON-T en LED, beide als Topbelichting. Uitgangspunt hierbij is dat met dit ‘menglicht’ de planten meer in balans zijn en dat het licht (ook de combinatie met daglicht) beter wordt benut voor de groei.

De proef borduurt voort op twee kleinschalige praktijktests van vorige winter. Uit deze tests bleek dat de planten onder de hybride spectrum tot 5.3% meer kg productie gaven bij 30% minder PAR licht. Dit biedt perspectief voor energiebesparing.

Voor de proef wordt gedurende de hele winter in drie vakken van 90m2 gemeten: een vak met alleen SON-T licht (200 µmol/m2s), een vak met 100 µmol/m2 s SON-T en 100 µmol/m2 s LED, en een vak met 100 µmol/m2s SON-T en 50 µmol/m2 s LED.

KG systems sponsort de installatie, het programma Kas als Energiebron financieert de proeftechnische begeleiding en de metingen. Deze worden uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw en Plant Dynamics.


De figuur toont de spectrale verdeling van het licht onder SON-T (geel) en onder de G1 lamp (rood).
De figuur toont de spectrale verdeling van het licht onder SON-T (geel) en onder de G1 lamp (rood).