Nieuws

Longontsteking door een zieke cavia

Gepubliceerd op
7 september 2017

New England Journal of Medicine heeft het artikel gepubliceerd over drie Nederlandse patiënten die een ernstige luchtweginfectie hebben doorgemaakt na contact met zieke cavia ‘s. Door gezamenlijk onderzoek van dierenartsen, artsen en microbiologen werd achterhaald dat de bacterie Chlamydia caviae de oorzaak was. Deze bacterie was bekend als veroorzaker van milde oogontsteking bij cavia‘s, maar longontsteking bij mensen was tot nu toe niet beschreven. Het artikel informeert nu wereldwijd artsen, zodat infecties eerder kunnen worden opgemerkt en meer kennis beschikbaar komt over het voorkomen van C. caviae.

Publicatie van het onderzoek

In Nederland hebben in de afgelopen vier jaar minstens drie mensen een ernstige tot zeer ernstige luchtweginfectie opgelopen van een zieke cavia. Deze drie gevallen worden vandaag op 7 september gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM). De beschreven patiënten waren gezonde dertigers. Door de ernst van de infectie belandden twee patiënten op de Intensive Care. De drie patiënten herstelden, nadat zij het juiste antibioticum toegediend hebben gekregen. Vanuit Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) leverden Marloes Heijne en Hendrik Jan Roest een bijdrage aan het onderzoek. Hierin werd actief samengewerkt met intensivist Bart Ramakers van het Bernhoven ziekenhuis, klinisch moleculair bioloog Mirjam Hermans van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en artsen-microbioloog Peter Schneeberger (JBZ/Bernhoven) en Edou Heddema (Zuyderland MC).

Besmetting door zieke cavia's

Nadat bij de zieke patiënten Chlamydia caviae was vastgesteld als verwekker van de longontsteking, kon bij WBVR via bronopsporing door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook in een zieke cavia C. caviae worden aangetoond. Met hulp van de universiteit Gent kon de bacterie worden gekweekt voor verder moleculair onderzoek. De genetische kenmerken van de stam van de cavia bleken overeen te komen met het DNA van de stam bij een patiënte. Een duidelijke aanwijzing dat deze patiënte inderdaad door haar cavia’s is besmet.

Oogontsteking en longontsteking

Bij cavia’s is C. caviae bekend als verwekker van een milde oogontsteking, maar in ernstiger gevallen ook van luchtweginfecties of abortus. Bij mensen is C. caviae in verband gebracht met oogontsteking, maar luchtweginfecties waren niet eerder beschreven.

Artsen wereldwijd geïnformeerd

Hoe vaak C. caviae luchtweginfecties veroorzaakt is niet bekend. Het NEJM artikel informeert nu wereldwijd artsen dat C. caviae ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken bij de mens. Dit zal zeker gaan bijdragen aan een snellere diagnose en meer kennis over de omvang van dit probleem.