Persbericht

Louise Fresco gastconservator tentoonstelling FOODTOPIA

Gepubliceerd op
18 november 2014

Op 5 februari 2015 opent Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen UR, de tentoonstelling FOODTOPIA in Museum Boerhaave in Leiden.

Voedselinnovaties in Nederland

FOODTOPIA  trakteert de bezoeker op een bloemlezing uit een eeuw voedselinnovaties in Nederland. Stuk voor stuk hadden deze de ambitie de wereldvoedselproblematiek op te lossen. Louise Fresco, autoriteit op het gebied van voeding, is gastconservator en toont haar top 10 van meest spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst.

Idealen, zorgen en innovatieve oplossingen rondom voedsel blijken van alle tijden. Zo fungeerde rond 1900 de mutatietheorie van Hugo de Vries als  basis voor de utopische hoop op beheersbare evolutie en voldoende eten voor een groeiende wereldbevolking.  Margarine diende als goedkoop alternatief voor het luxeproduct roomboter, maar pas na 100 jaar lukte het om margarine met de juiste botersmaak te produceren. Ook recente innovaties komen in FOODTOPIA aan bod, zoals ’s werelds eerste kweekburger, een camera die de versheid van vis kan vaststellen en  het veilig conserveren van vers voedsel via bestraling.

Bij de tentoonstelling FOODTOPIA komt een uitgebreid randprogramma. Naast lezingen, een boek, speciale evenementen en kindercolleges, is er een educatief programma voor de HAVO/VWO bovenbouw.

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland. In de tentoonstelling FOODTOPIA en het bijbehorende  randprogramma werkt Museum Boerhaave samen met Wageningen University & Research Centre en Stichting Biowetenschappen en  Maatschappij.

Meer informatie

Museum Boerhaave, FOODTOPIA, de website wordt regelmatig aangevuld. Hier vindt u nu al meer over de voorbeelden van de mutatietheorie van Hugo de Vries, het verhaal rondom margarine en de kweekburger.