Louise O. Fresco spreekt bij Aardappeldemodag

21 augustus 2014

Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR (University and Research centre), pleitte voor het uitbouwen en beschermen van de gouden driehoek (samenwerking tussen bedrijfsleven, onderzoek en overheid) tijdens de opening van de Aardappeldemodag op de PPO-locatie in Westmaas. Dit tweejaarlijkse evenement voor bedrijven en personen, die in de aardappelsector door de hele keten actief zijn, werd op 20 augustus 2014 voor de 12e keer gehouden. Met een recordaantal van 137 enthousiaste standhouders en zo'n 7.000 bezoekers was ook deze editie weer zeer succesvol.

Aardappel heeft imagoprobleem

"De aardappel heeft last van een imagoprobleem", verklaarde Fresco. Dit is volgens haar deels te wijten aan de focus op koolhydraten. Terwijl er bij de consument weinig bekend is over de goede eigenschappen van dit gewas. "De aardappel  bevat naast calcium en vitaminen ook belangrijke vezels. Eigenlijk zou  iedere Nederlander elke dag een bord aardappelen moeten eten", aldus Fresco. Zij riep de aanwezigen op om het komend jaar vooral na te denken over het laatste deel van de keten en de vraag hoe de bekendheid van de aardappel vergroot kan worden: "Onbekend maakt immers onbemind."

Pleidooi voor de aardappel

René van Diepen, directeur van de Nederlands Aardappelorganisatie (NAO), mede-organisator van het evenement, ondersteunde de oproep van Fresco met een pleidooi om de aardappel "meer sexy" te maken, en benadrukte dat de consumptie van aardappelen hoog op de agenda staat bij de NAO. Tijdens het evenement had Fresco tevens gesprekken met de Commissaris van de Koning van de Provincie Zuid Holland, Jaap Smit, en VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders.

Tijdens de Aardappeldemodag waren bedrijven uit de gehele keten aanwezig om bezoekers te informeren over de laatste ontwikkelingen op hun gebied. Na de opening volgde Fresco een rondleiding over het evenemententerrein, waarbij zij zich liet informeren door de verschillende standhouders.