Nieuws

Maatregelen bestrijding vogelgriep aangepast

Gepubliceerd op
15 december 2014

In de diagnostiek uitgevoerd door CVI zijn de afgelopen twee weken geen nieuwe besmettingen aangetoond. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom met ingang van maandag 15 december de bestrijdingsmaatregelen aangepast.

Met uitzondering van de 10 kilometergebieden, gelden daarom vanaf 15 december dezelfde maatregelen voor heel Nederland en zijn de regio’s waarin Nederland is opgedeeld, komen te vervallen.

Voor commercieel gehouden gevogelte blijft het verzamelverbod en de ophok- en afschermplicht blijven van kracht. Ook de bezoekersregeling voor bedrijven met commercieel gehouden gevogelte blijft gelden. Transportwagens mogen maximaal 1 pluimveebedrijf per rit bezoeken, waarna de wagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden. Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het ministerie.

Mocht er onverhoopt de komende tijd opnieuw een uitbraak van vogelgriep in Nederland plaatsvindt dan zal het ministerie in de betreffende regio dezelfde strikte maatregelen instellen als eerder het geval was.

De zones van 10 kilometer rond de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven in stand tot 30 dagen na ontsmetting van de betreffende bedrijven.

Bron: Ministerie van Economische Zaken