Nieuws

Meet-up: Practische toepassingen van linked data

Gepubliceerd op
1 oktober 2019

Linked data kun je omschrijven als een methode voor het koppelen van gegevens afkomstig van het semantische web van heterogene gegevensbronnen die onderling aan elkaar verbonden kunnen worden en met elkaar gedeeld. Linked data realiseert zijn volledige potentieel omdat het verbonden kan worden aan alle andere linked data.

Er was veel belangstelling voor de derde meet-up die gehouden werd op 26 september. Een enthousiast publiek luisterde naar de presentaties van sprekers binnen Wageningen University & Research (WUR) en buiten WUR. De sprekers vertelden over hun ervaringen met linked data. Pieter van Everdingen van Linked data Nederland sprak bijvoorbeeld over de mogelijkheden van linked data bij het delen van gegevens tussen bedrijven en instellingen. Hij benadrukte ook het belang van linked data voor FAIR data.

Jan Top van de WUR liet zien hoe linked data het onderzoek nar voedselkwaliteit kan vergroten door de kwaliteit van de gegevens te waarborgen. Wendy van Herpen van Unilever toonde aan dat linked data Unilever helpt bij interne en externe gegevensuitwisseling. Verder helpt het ook om de smaakverbetering in voedsel vast te leggen. Tot slot liet Jasper Koehorst van WUR zien wat linked data kan betekenen voor het opslaan, verwerken en delen van genomics-data.

Na de presentaties was er tijd om te praten en te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

Deze meet-up werd georganiseerd door Campus Connect and het Wageningen Data Competence Center.