Melk jij sneller dan een robot?

Nieuws

Melk jij sneller dan een robot?

Gepubliceerd op
30 september 2016

Dagelijks worden veel Nederlandse koeien gemolken door een melkrobot. De koe bepaalt zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken wordt, dit bespaart de boer ontzettend veel tijd die hij weer kan besteden aan bijvoorbeeld de verzorging van zijn koeien. Op zondag 2 oktober van 12.00 tot 17.00, kan jij het opnemen tegen een melkrobot, melk jij sneller dan een machine? Kom dan langs bij de dieronderzoekers tijdens het weekend van de wetenschap.

In Nederland zijn er gemiddeld 1.5 miljoen melkkoeien verdeeld over ruim 18.000 boeren bedrijven. Een koe geeft gemiddeld 27 liter melk per dag. Op één dag wordt er in Nederland dus ruim 40,5 miljoen liter melk geproduceerd. Om al zijn koeien te kunnen melken maken veel boeren gebruik van een melkrobot. De koe bepaalt dan zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken wordt. De tijd die de boer hierdoor bespaard kan hij besteden aan andere werkzaamheden, zoals het verzorgen van zieke koeien of bewerken van het land.

Deze activiteit is een van de vele activiteiten die de dieronderzoekers van Wageningen University & Research op zondag 2 oktober op Wageningen Campus organiseren in het kader van de Week van de Wetenschap.

Kom daarna nog een kijkje nemen bij het open huis van de plantenonderzoekers, zij zitten slecht een paar honderd meter verderop.