Met huisapotheek 'Natuurlijk gezond'

Nieuws

Met huisapotheek 'Natuurlijk gezond'

Gepubliceerd op
21 oktober 2014

Als het aan Gerdien Kleijer van VarkensNET ligt, heeft iedere varkenshouder binnenkort een huisapotheek met natuurpreparaten en kruiden. ‘Het is een andere manier van werken, maar je kunt er regelmatig antibioticagebruik mee voorkomen.’

Dinsdagavond zat Kleijer in Kilder met een groep varkenshouders om tafel rondom het thema ‘Natuurlijk gezond’. Een avond die werd opgehangen aan de stalboekjes (zie kader) en ging over weerstand en het gebruik van kruiden, pro- en prebiotica en andere natuurlijke producten. Een onderwerp dat nog niet zo heel erg leeft, maar gezien de mogelijkheden ervan, meer aandacht verdient, vindt Kleijer.

‘Kruiden en natuurlijke producten zijn geen alternatief voor antibiotica’, zegt de NETmentor. ‘Maar omdat je ze sneller inzet, kun je er wel soms het gebruik van antibiotica wel mee voorkomen.’ Werken met kruiden en natuurpreparaten vraagt een andere manier van werken. ‘Je moet er een gevoel bij krijgen wanneer je wat kunt inzetten’, zegt Kleijer. ‘Iets wat vroeger heel gewoon was, maar die vaardigheid en de kennis over natuurlijke middelen zijn we kwijtgeraakt.’

Vleesvarkenshouder Harry Bloemenkamp in Lettele onderstreept het verhaal van Kleijer. Het draaide niet lekker bij zijn vleesvarkens, maar hij kon daar niet echt de vinger op leggen. ‘Ze hadden problemen met de voorste luchtwegen, de varkens groeiden niet goed en medicijnen sloegen niet echt aan’, vertelt hij.

In overleg met de dierenarts wordt maandelijks het hele bedrijf beneveld met organische zuren. Bij de biggenopvang gebeurt dat wekelijks. Die groep krijgt ook kruiden door het voer. De kosten bedragen 60 cent per afgeleverd varken.

Bloemenkamp is laaiend enthousiast over het effect. De uitval daalde 1 procent, de voederconversie verbeterde van 2,5 naar 2,3 en de groei steeg met 40 gram naar 820 gram. Tot slot daalde de dierdagdosering van 12 naar 0,04. ‘Op deze manier heb ik veel meer lol in mijn werk’, zegt de vleesvarkenshouder. Het leveren van antibioticavrije varkens noemt hij een grote uitdaging.

Stressmoment

Wat Bloemenkamp doet bij de biggenopvang, noemt Kleijer een mooi voorbeeld van hoe je je dieren kunt ondersteunen op een stressmoment zoals opleg. Voor verschillende problemen op het varkensbedrijf zijn verschillende middelen voorhanden. ‘Heb je een huisapotheek, dan val je daarop terug op het moment dat je denkt dat je dieren het nodig hebben zoals rond het werpen of spenen of als je ziet dat het niet goed gaat’, geeft de NETmentor aan.

Iemand die al beschikt over zo’n apotheek is de Belgische varkenshouder Kris Gios. Hij heeft een gesloten bedrijf met 240 zeugen en zet al jaren probiotica in, onder andere tegen luchtwegproblemen, streptokokken en E. coli. ‘In de tijd dat ik het bedrijf overnam, zag ik weinig effect van de antibiotica die we gebruikten. Het kostte geld en we hadden er niets aan’, vertelt Gios.

In 2010 gooide de varkenshouder daarom het roer rigoureus om. Al experimenterend vond hij zijn weg in het gebruik van probiotica. Ook verstrekt de Belgische vermeerderaar kruiden aan zijn drachtige zeugen. ‘Eetlust opwekken en ze aan het vreten houden’, aldus Gios, die via een bezoek aan VIC Sterksel in contact kwam met VarkensNET.

In de biggenstal zet de ondernemer ook kruiden in als de biggen naar zijn zin niet dik genoeg op de mest zijn. ‘Hebben biggen een goede start, dan gaat het voor de rest ook goed’, is zijn ervaring.

Dit najaar wordt ‘Natuurlijk gezond’ herhaald. Meer informatie daarover verschijnt te zijner tijd op VarkensNET.

Zomers optimisme in Ierland

Het is zomer. Dat zeggen we hier in Ierland niet zo snel. De meeste jaren hebben we een paar zonnige en droge weken in het voorjaar, waarna het weer kouder wordt en veel regent. Vaak is het dan eind augustus, voordat we weer een week droog weer hebben. Maar dit jaar begint goed. De meeste boeren hebben het hooi al geperst voor de langste dag.

Ieder jaar is het de vraag of het lukt om hooi te maken. Droog kuilvoer maken gaat vaak nog wel, omdat we in de zomer verschillende keren twee of drie regenloze dagen hebben.

Een hele week stralend weer komt bijna niet voor. Vaak zijn er net niet genoeg mooie dagen om het hooi droog te krijgen. Het resultaat: broeiend en stoffig hooi. Gelukkig is er hier een markt voor ‘hay lage’: een kruising tussen hay (hooi) en silage (kuilgras). Veel paardeneigenaren voeren dit in plastic ingepakte hooi liever aan hun paarden dan kuilgras. Nu hebben we al twee jaar achter elkaar prima hooi. Afgelopen week hadden we op het moment van persen zelfs nog een paar droge dagen tegoed. Overal in de omgeving is hooi geperst en waarschijnlijk is het op de meeste plekken prima kwaliteit.

Op het land lukt het allemaal wel deze zomer. Met de geiten zijn we op het moment ook tevreden. Haske maait elke dag droog gras voor de geiten. Dat stellen ze veel meer op prijs dan nat gras, dus met de melkgift zit het wel goed.

Doorstroompasteur

In de kaasmakerij loopt het inmiddels ook weer lekker. De nieuwe doorstroompasteur die ik had besteld, kwam drie maanden te laat. Eindelijk werkt het systeem en het kaasmaken is nu uren eerder klaar. Heerlijk.

Hoe de kaas smaakt, weten we nog niet zeker. De eerste kazen zijn geproefd en de smaak lijkt zich normaal te ontwikkelen. We weten natuurlijk pas over een paar maanden hoe de kwaliteit werkelijk is.

Behalve een tijdsbesparing van een paar uur heeft de doorstroompasteur nog een voordeel. De kaas voldoet aan de eisen voor export naar Australië. Er staat in een of andere wet dat de kaasmelk bij minimaal 72 graden gepasteuriseerd moet zijn. Een standpasteur heeft dan wel hetzelfde testresultaat, maar daar houd je de melk dertig minuten lang op 63 graden. Dat staat niet in de exportregels.

Vol vertrouwen

Twee maanden geleden kwamen we toevallig in contact met een kaasgroothandel in Australië. De eerste bestelling is door het systeem geglipt en Down Under gearriveerd, omdat de ambtenaren eigenlijk niet wisten wat de regels waren. De eerste kaas gemaakt met de nieuwe pasteur is over drie weken klaar voor de verkoop. De volgende Australische bestelling zie ik dus vol vertrouwen tegemoet.

Bron: Nieuwe Oogst