Met zeesla-teelt mogelijk jaarrond zeewieren telen op Noordzee?

Nieuws

Met zeesla-teelt mogelijk jaarrond zeewieren telen op Noordzee?

Gepubliceerd op
4 juni 2015

Op 4 juni werd de eerste (bruin)zeewier geoogst van de Stichting Noordzeeboerderij 10 km uit de kust van Texel. Direct na de oogst van deze zeewier is Wageningen UR een proef gestart met zeesla (een groen-zeewiersoort) op deze boerderij. Als de zeesla-proef lukt, betekent dit dat zeewier op de Noordzee het hele jaar geteeld kan worden, wat een aanzienlijke reductie van personele en transportkosten mogelijk maakt.

Foto: Zeesla (Ulva lactuca)

In de zomer kan geen bruin zeewier worden geteeld omdat de watertemperatuur dan te hoog is. Het (groen)wier ‘zeesla’ gedijt echter wel goed bij die hogere temperaturen. De zeesla uit de Wageningen UR-proef wordt over twee of drie maanden geoogst. Dan wordt duidelijk of zeewier jaarrond geteeld kan worden op de Noordzee.

Zeewier bevat veel en hoogwaardige eiwitten

Zeewier is een veelzijdige en voedzame plant die veel en hoogwaardige eiwitten bevat. Er zijn groen-, rood- en groenzeewieren. De bruine en rode worden na de oogst gedroogd en gebruikt voor zowel voedings- als niet-voedingsproducten. De groenzeewiervariant ‘zeesla’ wordt na de oogst als versproduct aangeboden en kan op diverse manieren worden gegeten.

Proef met zeesla op de Noordzeeboerderij

De zeesla wordt geteeld in zogenaamde ‘kousen’ die als ballonnen aan een touw worden gevestigd. Het touw hangt in het zeewater. In de zeesla-proef van Wageningen UR op de Noordzeeboerderij worden drie soorten kousen getest van drie verschillende materialen en met drie verschillende hoeveelheden zeesla per ballonkous. Na afloop van de proef (over twee à drie maanden) wordt gekeken welk materiaal het best heeft voldaan met welke hoeveelheid zeesla.

Als de zeesla-proef succesvol is, kan zeewier het hele jaar geteeld worden op de Noordzee. De teelt van bruinzeewier wordt dan gecombineerd met die van de groenzeewier in de vorm van zeesla.