Mexicaanse algenteelt: van restwater tot omega 3-ei

Nieuws

Mexicaanse algenteelt: van restwater tot omega 3-ei

Gepubliceerd op
24 maart 2016

In Mexico onderzoeken Wageningse wetenschappers hoe efficiënt algen voedingsstoffen opnemen uit restwater van groentekassen. Diezelfde algen vormen een prima grondstof voor kippen en - uiteindelijk - omega 3-rijke eieren. Projectleider Dorinde Kleinegris van Wageningen UR vertelt over de ontwikkeling van deze duurzame productieketen.

‘In Mexico worden veel paprika’s en tomaten geteeld in groentekassen’, legt Dorinde Kleinegris uit. ‘Een groot deel van deze producten is bestemd voor de Amerikaanse markt, die steeds hogere duurzaamheidseisen aan de productie stelt. Bijvoorbeeld als het gaat om grondwater dat gebruikt wordt voor de teelt. Er is in Mexico een watertekort en hoewel het water kan worden hergebruikt, houdt dit na een aantal keer op omdat het dan te zout is. Wij willen dit zoute water gebruiken voor algenteelt. Sommige algen kunnen goed tegen zout. Bijkomend voordeel is dat zij de voedingsstoffen uit kunstmest efficiënter opnemen dan paprika’s en tomaten. Zij halen de laatste restjes voedingsstoffen eruit, verwachten we.’

Algen voor kippenvoer

De algen die de onderzoekers gebruiken, zijn van nature rijk aan omega 3-vetzuren. Daarom willen de onderzoekers de grondstof gebruiken voor kippenvoer. ‘Naast Omega 3-vetzuren bevatten de algen andere componenten die mogelijk een positief effect hebben op de weerstand van kippen, waardoor ze naar verwachting langer leven’, zegt Kleinegris. ‘De eieren bevatten daarnaast dan ook meer omega 3, wat tot een hogere marktwaarde leidt. Een ander voordeel aan algen is dat ze veel eiwitten bevatten. Daardoor kunnen ze een goed alternatief zijn voor soja. In dit project onderzoeken we samen met onze partners hoe we een economisch en technisch levensvatbare productieketen kunnen bouwen.’

Droge biomassa naar Wageningen

Het onderzoek start in april 2016 in een gebied ten noordwesten van Mexico-stad, waar algenreactoren gevoed worden met water uit de kassen. Kleinegris: ‘We kijken daar hoe de algen groeien, of er nog een zuiveringsstap nodig is en hoeveel voedingsstoffen ze opnemen. Is er voldoende biomassa geproduceerd, dan wordt de droge stof naar ons lab in Wageningen verscheept. Daar onderzoeken we hoe kippen de algen verteren, hoeveel algen je ze kunt geven en hoeveel voedingsstoffen uiteindelijk in de eieren terechtkomen.’

Haalbaar

Het moet mogelijk zijn een succesvolle productieketen op te zetten, verwacht Kleinegris. ‘Momenteel kost algenteelt rond de vijf euro per hectare, afhankelijk van de schaalgrootte en het land waar je teelt. Slagen we erin de kostprijs per hectare onder de vijf euro te krijgen, dan moet het al haalbaar zijn, ook al omdat de marktwaarde van de kippen en eieren hoger ligt.’

In dit project werkt Wageningen UR samen met de Mexicaanse partners Finka, Rancho Medio Kilo, de Universidad Autónoma de Querétaro, en de Nederlandse partijen Schothorst Feed Research, Rondeel BV en Van Hall Larenstein. Vanuit Wageningen UR zijn Food & Biobased Research en Livestock Research betrokken.

Neem contact op met de expert