Milde vogelgriep H7N7 vastgesteld bij leghennenbedrijf in Barneveld

12 maart 2015

In Barneveld is bij een leghennenbedrijf met in totaal rond 30.000 dieren vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft buitenuitloop. Anders dan bij de uitbraken in november vorig jaar gaat het hier om het type H7N7. Het besmette bedrijf wordt vrijdag geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf donderdag 12 maart om 14.30 uur geldt in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied liggen 17 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook geldt in dit 1 kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor 3 weken.

Nieuws Ministerie Economische Zaken