Minister Kamp bezoekt onderzoekscentrum Estidamah

Nieuws

Minister Kamp bezoekt onderzoekscentrum Estidamah

Gepubliceerd op
6 november 2015

Minister Kamp van het Ministerie van Economische Zaken heeft op 6 november 2015, tijdens zijn 2-daagse werkbezoek aan Saudi-Arabië, een bezoek gebracht aan het onderzoekscentrum Estidamah. Dit op één na grootste onderzoekcomplex voor de tuinbouw ter wereld wordt gerealiseerd in een samenwerking tussen Sabic (een van de grootste chemieconcerns ter wereld), Wageningen UR en de Bom Group. Sabic heeft Wageningen UR opdracht gegeven tot het formuleren van een tender en gevraagd het ontwerp te maken voor het complete onderzoeksprogramma.

Het Estidamah project is een kassencomplex van 8.500 m² in aanbouw, welke in de Techno Valley van Riyadh door de Bom Group wordt gerealiseerd. Alle bestaande en nieuwe koeltechnieken, van lowtech tot hightech, zullen hier worden getest om te onderzoeken welke van deze technieken bij de teelt van diverse gewassen leidt tot de meest efficiënte inzet van water en energie, om zo te komen tot een duurzame manier van telen in het warme klimaat op het Arabisch schiereiland.

Onderzoek

In samenwerking met consultant Wageningen UR, die tevens zitting neemt in het bestuur van Estidamah, zal er gelijktijdig (laboratorium) onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek vindt plaats in 21 kasafdelingen, met technieken variërend van de in Saudi-Arabië gebruikelijke pad en fan koeling tot en met het gesloten kas principe. De verwachting is dat de productie per m2 drie maal zo hoog ligt en dat er 98% water wordt bespaard.

Innovatief project

Het innovatieve karakter van dit project gaf de minister voldoende reden voor een bezoek met een rondleiding van o.a. de vice president van Sabic en Bram van der Kooy, CEO van de Bom Group.

Bron: www.groentennieuws.nl