Mirte Bosse genomineerd voor Wetenschapstalent 2018

Nieuws

Mirte Bosse genomineerd voor Wetenschapstalent 2018

Gepubliceerd op
24 april 2018

De 25 nominaties voor New Scientist Wetenschapstalent 2018 zijn bekend. Mirte Bosse van Wageningen University & Research is een van de genomineerden. De digitale stembus is vanaf 24 april 2018 geopend.

Bepaal mee wie eind mei de prijs voor talentvolste jonge onderzoeker uit Nederland en Vlaanderen krijgt. Stemmen kan tot en met 6 mei.

Koolmezen met langere snavels

Mirte Bosse onderzoekt welk effect DNA heeft op het uiterlijk en functioneren van dieren en hoe de omgeving hierop invloed uitoefent. Zij vergeleek bijvoorbeeld de genen van Nederlandse en Engelse koolmezen en ontdekte dat het ’s winters bijvoeren van koolmezen in Engeland leidt tot de evolutie van langere snaveltjes. Menselijk handelen kan dus onbedoeld leiden tot micro-evolutionaire veranderingen. Het vinden van dit soort ‘evolutie in actie’ met de genetica als basis helpt bij het leren begrijpen hoe evolutie werkt en wat onze rol daarin is.

Bedreigde diersoorten

Tegelijkertijd geeft haar onderzoek bijvoorbeeld inzicht in welke dierenpopulaties het meest onder druk staan. Daardoor kunnen we beter prioriteiten stellen bij het redden van bedreigde diersoorten en fokprogramma’s succesvoller maken.