Nieuws

“Muziek en wetenschap hebben eigenlijk heel veel gemeen"

Gepubliceerd op
31 oktober 2018

Op 3 november zal tijdens ‘Music & Science’ de muziek van studentenorkesten WSKOV en de Ontzetting samen komen met de wetenschap van de WUR. Verhalenvertellers Marten Scheffer en Simon Vink, zelf ook enthousiaste muzikanten, zullen de verbinding leggen tussen muziek en wetenschap. Zij geven nu alvast een inkijkje in wat er op 3 november te gebeuren staat.

“Ik wil mensen aan de hand van muziek meenemen op een reis door de laatste 100 jaar”, aldus Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur. “Waar stonden we toen, welke stappen hebben we gezet en waar zijn we nu?” Een groot verschil met 100 jaar geleden is bijvoorbeeld dat er toen in Wageningen sprake was van grote armoede en eten verkrijgen in de winter een probleem was. “Dat kunnen we nu nauwelijks meer voorstellen. In de ontwikkelingen die zijn doorgemaakt heeft de WUR een belangrijke rol gespeeld”, legt Vink uit. De muziekstukken die het orkest gaat spelen sluiten qua titel, motivatie van de componist, en qua klank en inhoud aan op deze situaties en de ontwikkelingen.

Waar Simon Vink met de Ontzetting vooral zal terugblikken op wat er in de 100 jaar allemaal is bereikt, zal professor aquatische ecologie en waterkwaliteit beheer Marten Scheffer na de pauze met WSKOV meer filosofisch de diepte induiken over de toekomst. “Ik wil vooral kijken naar hoe wetenschap gedaan wordt en het beste gedaan kan worden.” De keuze van muziek als medium hiervoor is niet toevallig: “We zien kunst en wetenschap vaak als tegenpolen, maar eigenlijk lijkt het heel erg op elkaar: beiden vereisen openheid maar ook volharding, en zijn altijd opzoek naar iets nieuws.” Scheffer zal reflecteren op onderwerpen als psychiatrische stoornissen, de (beperking van) creatieve vrijheid en de rol van toeval. “Grote wetenschappelijke ontdekkingen, zoals van penicilline, berusten op toeval. Maar ook bij muziek speelt toeval een grote rol: van hetzelfde stuk is het effect op het publiek altijd anders.”

Scheffer hoopt dan ook op een avond waar ter plekke iets moois ontstaat: “Ik wil vooral genieten met zijn allen. Daarnaast zou het mooi zijn als mensen anders gaan kijken naar hun werk en hun manier van leven”. Vink sluit zich hierbij aan: “Ik hoop mensen iets bij te brengen over de bijzondere stad waar we ons bevinden, maar het gaat vooral om een leuke avond hebben met hele mooie muziek gemaakt door enthousiaste jonge mensen.”

Music & Science vindt plaats op 3 november, 20.00 uur, klik hier voor meer informatie en tickets.