Muzikale WUR-studenten spelen thuiswedstrijd

7 maart 2018

Zes Wageningse studenten spelen morgenavond mee wanneer het Nederlands Studenten Orkest optreedt ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de universiteit.

De zes studenten hebben een bijzondere maand achter de rug. In februari toerden ze door Europa met het Nederlands Studenten Orkest (NSO). Tien repetitiedagen en twaalf concerten verder lopen Sanne van Dijk (hobo), Ruben Kuijpers (viool), Mariska Tol (hoorn), Maarten Walraven (slagwerk), David Blankestijn (trompet) en Fieke Lucassen (altviool) weer rond op de campus. Morgen hebben ze hun laatste concert: in het Forumgebouw.

Het NSO toert jaarlijks door Nederland, elke keer spelen andere studenten mee. De hele maand februari zijn ze op pad; eerst tien dagen repeteren en daarna tien concerten geven in Nederland. Dit jaar gaf NSO ook concerten in Oostenrijk en Slovenië. Onderweg sliepen de studenten bij gastgezinnen.

Mooiste stuk

Het orkest telde dit jaar 85 studenten uit heel Nederland, waarvan zes van WUR. ‘De bezetting was afgestemd op het stuk Petroesjka van Igor Stravinsky. Dat is het hoogtepunt van het repertoire, waar het hele concert naar opbouwt’, legt Walraven uit. Volgens de studenten is dat ook het mooiste stuk dat ze spelen.

De papieren vliegtuigjes vlogen van het balkon
Sanne van Dijk

‘Over het algemeen ging het bij elke repetitie en elk concert beter’, zegt Walraven. ‘Behalve het vierde concert’, valt Van Dijk hem bij. ‘Toen zaten er 140 brugklassers in de zaal en die dachten bij elke rust dat het afgelopen was. Op een gegeven moment vlogen de papieren vliegtuigjes van het balkon. Dat haalde iedereen uit de concentratie.’ Toch klonk het nog steeds mooi, volgens Tol. ‘Het was op zich nog wel goed, maar je speelt niet meer met een lekker gevoel’, zegt ze.

Openingsconcert

Morgen speelt NSO haar laatste concert in het Forum van WUR. Het concert bouwt op naar een feestelijke avond waarop studenten en medewerkers van WUR proosten op het honderdjarig jubileum. Wie niet bij het concert van NSO aanwezig is, kan vanaf 21:30 in de Wisdom & Wonder Pavilion aansluiten. Daar volgt een borrel en klinkt muziek van bigband Sound of Science en DJ Robert Feelgood. Rond middernacht neemt rector Arthur Mol het woord voor de officiële start van het jubileumjaar. De avond wordt afgesloten met een spectaculaire lasershow, waarin verleden, heden en toekomst van WUR te herkennen zijn.

Lees meer over de start van 100 years WUR