DISA vaccin

Nieuws

NS3/NS3a-eiwit essentieel voor vermeerdering van blauwtongvirus in knutten

Gepubliceerd op
1 oktober 2015

Blauwtongvirus zonder het NS3/NS3a-eiwit kan zich niet in knutten vermeerderen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door CVI.

Voor de bestrijding van blauwtong is dit een belangrijke vondst, omdat het ontwikkelde vaccin nog veiliger blijkt te zijn. Als er geen virusvermeerdering in knutten plaatsvindt, is er ook geen verspreiding van blauwtongvirus naar andere dieren mogelijk.

In het onderzoek bleek het volgende. Het blauwtongvirus zonder NS3/NS3a-eiwit maakt schapen niet ziek, maar wekt wel volledige bescherming tegen blauwtong op. Het vaccinvirus vermeerdert wel in het gevaccineerde dier, maar kan niet worden aangetoond in het bloed met een heel gevoelige PCR-test. Dit betekent dat knutten, de vliegjes die blauwtongvirus van het ene naar het andere dier verspreiden, het vaccinvirus niet kunnen opnemen. Daarom wordt dit vaccin het Disabled Infectious Single Animal (DISA) vaccin genoemd.

Nu blijkt dat het DISA-vaccin, mocht het onverhoopt toch in knutten terechtkomen, niet kan vermeerderen in de knutten en dus niet afgegeven kan worden aan andere dieren. Het nieuw ontwikkelde DISA-vaccin voor blauwtong is dus op twee niveaus geblokkeerd in de verspreiding door knutten naar andere dieren.

Voor de bestrijding van blauwtong is dit resultaat veelbetekenend. Door één enkele deletie in het blauwtongvirus aan te brengen is een DISA-vaccin gemaakt dat zeer effectief en volledig veilig is voor dier en omgeving.

Door de deletie kan het DISA-vaccin niet muteren in een ziekmakende variant. Daarnaast kunnen de verschillende gunstige vaccineigenschappen (afzwakking, DISA, DIVA) niet ontkoppeld worden door uitwisseling van genoomsegmenten met andere blauwtongvirussen, een proces dat bekend staat als reassortment. Tenslotte is het NS3/NS3a-eiwit is niet essentieel voor vermeerdering in zoogdiercellen, zodat het DISA-vaccin in bestaande (goedkope) systemen geproduceerd zou kunnen worden. Tevens blijkt dat het DISA-principe toegepast kan worden voor de serotypen die in Europa worden aangetroffen.

Bron

Feenstra, F., Drolet, B. S., Boonstra, J., van Rijn, P. A. 2015. Non-structural protein NS3/NS3a is required for propagation of bluetongue virus in Culicoides sonorensis. Parasit. Vectors 8: 476.