Nieuws

Nationale Famelab finale telt alleen maar winnaars

Gepubliceerd op
4 mei 2017

De twaalf finalisten van Famelab die het gisteravond in TivoliVredenburg in Utrecht tegen elkaar opnamen, zouden zich allen winnaar mogen noemen. Met veel passie presenteerden zij ieder een goed wetenschapsverhaal in 3 minuten – de formule van Famelab. De jury koos Roberto Narcisi van Erasmus MC als winnaar. Hij mag zich in juni presenteren op de internationale Famelab competitie in Cheltenham, Engeland, waaraan zo’n 25 landen zullen deelnemen.

Onder de finalisten waren twee Wageningse kandidaten, Sophie Le Hesran en Sabine Vreeburg. Ze haalden weliswaar niet de eerste plaats, maar leverden toch een buitengewone prestatie. Sabine liet zich inspireren door haar lopende PhD-project ‘Redomesticating an ancient domesticated fungus’ waarin termieten ‘landbouw’ bedrijven met een soort paddenstoelen. Sophie hield haar verhaal op basis van haar studie over Phytoseiulus, een roodkleurige mijt, die inzetbaar is in de biologische bestrijding.

Aan de vierde editie van Famelab in Nederland deden zes academische instellingen mee. Wageningen is al vanaf de aanvang in 2014 partner van de organiserende British Council. In de voorronde in Wageningen namen achttien kandidaten deel. Zij kregen vooraf een presentatietraining aangeboden. De twee winnaars van de Wageningen heat ontvingen een tweedaagse masterclass in presenteren en vertolken bij de KNAW in Amsterdam. Deze voorbereidingen resulteerden in presentaties die volgens vele aanwezigen voorgaande jaren overtroffen.

Sophie Le Hesran
Sophie Le Hesran
Sabine Vreeburg
Sabine Vreeburg