Nieuws

Nature Today ontwikkelt platform met alle data over de Nederlandse natuur

Gepubliceerd op
21 januari 2019

In Nederland is een schat aan natuurinformatie beschikbaar voor elke locatie. Nature Today Go gaat deze rijkdom zo beschikbaar maken dat je altijd en overal ziet wat er in de natuur om je heen gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en welke natuuractiviteiten je kunt doen. Gisteren is een crowdfunding gestart.

Er is geen ander land in de wereld waar de natuur zo gedetailleerd en frequent in beeld is gebracht dan in Nederland. Vele organisaties zijn samen met honderdduizenden natuurliefhebbers dag-in-dag-uit bezig met het monitoren en analyseren van de natuur. Voor letterlijk elke locatie is bekend welke vogels, vlinders en zoogdieren je wanneer tegen kunt komen, welke dieren en planten gezien zijn, welke bodem er onder je voeten ligt, wat het risico op tekenbeten is en nog veel meer.

"De meeste informatie is moeilijk of niet te verkrijgen", vertelt Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University & Research en initiatiefnemer van Nature Today. Op dit natuurinformatieplatform publiceren meer dan twintig natuurorganisaties, kennisinstellingen en overheden dagelijks actuele ontwikkelingen in de natuur. Nature Today Go gaat deze rijkdom aan natuurinformatie toegankelijk maken voor een breed publiek. "Daarmee willen we nog veel meer mensen activeren om de natuur te steunen door ze te laten zien hoe mooi, interessant, divers en belangrijk onze directe omgeving eigenlijk is."

Altijd en overal: bekijk de rijkdom aan natuurinformatie

Zodra Nature Today Go beschikbaar is kun je altijd eenvoudig zien welke (bijzondere en minder bijzondere) dieren en planten je tegen kunt komen, welke gezien zijn en welke de komende dagen te zien zijn. Nature Today Go zal niet alleen interessant zijn in natuurgebieden, maar ook in stad en dorp of in het agrarisch gebied. Mensen zullen verrast zijn op hoeveel plaatsen hard gewerkt wordt aan het versterken, beheren en monitoren van natuur. Ook wordt het veel makkelijker om hieraan zelf bij te dragen door middel van overzichten van natuuractiviteiten of (vrijwilligers)projecten die bij jou in de buurt uitgevoerd worden en hoe je mee kunt doen.

In deze demo zie je welke natuurinformatie Nature Today Go midden in Amsterdam rond half januari zou kunnen presenteren.

Crowdfunding: bepaal mee, welke natuurinformatie eerst

Door een financiƫle bijdrage van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland wordt dit voorjaar een start gemaakt met de bouw van Nature Today Go. Om gelijk vanaf de start zo veel mogelijk natuurinformatie beschikbaar te maken, kunnen publiek en organisaties helpen om minimaal 25 duizend euro op te halen via een crowdfundingactie. Iedereen die een financiƫle bijdrage levert mag stemmen welke informatie in het platform wordt opgenomen. De informatie met de meeste stemmen krijgt voorrang bij de ontwikkeling.

Ga direct naar de crowdfundingspagina van Nature Today Go.