Jersey koe in India

Nieuws

Nederland en India werken samen om antibioticagebruik in melkveehouderij te verminderen

Gepubliceerd op
18 april 2014

Nederlandse melkveehouders en dierenartsen hebben een bezoek gebracht aan India. Doel van het bezoek was om met Indiase collega's ervaringen uit te wisselen over de reductie van antibioticagebruik in de melkveehouderij.

Een van de deelnemers was Maria Groot. Zij is dierenarts en onderzoeker bij RIKILT Wageningen UR.

Tijdens het bezoek aan Bangalore in Zuid India werd kennis uitgewisseld over diermanagement en het gebruik van medicinale planten als alternatief voor antibiotica. Antibioticagebruik kan alleen verminderd worden door een brede aanpak, met innovaties van zowel preventieve als curatieve aard.

Boeren en dierenartsen

Melkveehouders als dierenartsen hebben baat bij de vermindering van het antibioticagebruik en streven naar een manier die zowel praktisch en economisch haalbaar is. De deelnemende melkveehouders produceren zowel gangbaar als biologisch, de dierenartsen zijn werkzaam in zowel directe praktijk als in advisering en onderzoek.

In november 2014 komen de collega's uit India voor een bezoek aan Nederland

Financiering

Het project wordt gefinancierd door het E-Motive programma van NCDO, OxfamNovib en Movisie en de provincie Overijssel. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie en wordt uitgevoerd door Dutch Farm Experience in samenwerking met het RIKILT Wageningen UR.

Blog Nederlandse delegatie

12 april 2014

We gaan het gewoon proberen en vastleggen wat er gebeurt…

“Ik ben onder de indruk!” en “Als kruiden werken en veilig zijn, dan kun je ze gebruiken om antibioticagebruik te verminderen. We gaan het gewoon proberen en kijken wat er gebeurt.” Dat waren een paar van de uitspraken drie Nederlandse boeren en vier dierenartsen na de E-Motive uitwisseling afgelopen week aan het kruidenexpertisecentrum I-AIM in Bangalore, zuid India.

Bezoek aan India.jpg

Na een paar dagen vol bedrijfsbezoeken en gesprekken met de dierenartsen en boeren raakte de groep steeds overtuigd van het belang van de expertise die in India ontwikkeld met traditionele kruidenpreparaten. Grootste nadeel voor de Nederlandse omstandigheden is wellicht de tijdrovende bereiding. Maar met steun van de dierenartsen willen deze boeren nu aan de slag met hun eigen dieren, om een aantal recepten uit te proberen onder Nederlandse omstandigheden. Met name voor kalverdiarree en voor koeien met een hoog celgetal als gevolg van chronische uierontsteking, waar doorgaans antibiotica voor gebruikt wordt.


Opvallend was de State Veterinary Council (soort KNMvD) in de provincie Kerala zeer enthousiast is, en hun dierenartsen stimuleert om deze middelen te gebruiken. Ook de dierenartsen van de Karnataka Milk Federation – met de op een na grootste melk fabriek in India – vertelden enthousiast over de positieve ervaringen met de kruidentherapie, met name voor uierontsteking.

Wat betreft de koeien viel het op dat de lokale rassen en ook de Jersey (-kruisingen) het beter deden dan de zwartbonte HF’s. Die blijven onder de lokale omstandigheden meestal erg klein – en met veel vaker last van uierontsteking. Dus ook qua diermanagement en fokkerij valt er dus nog veel te winnen.

De groep kwam ook tot de conclusie dan wat betreft diermanagement en de kwaliteitscontrole op de melk de Indiase melkveehouderij nog een weg te gaan heeft. Alle soorten antibiotica zijn hier op de straathoek voor iedereen verkrijgbaar. Om het gebruik van antibiotica effectief te verminderen zal ook moeten worden begonnen met betere controles op verkoop en gebruik. Daar kunnen we bij het bezoek van de Indiase experts aan Nederland eind oktober het nodige van laten zien.   


8 april 2014

Nederlandse boeren en dierenartsen onder de indruk van Indiase kruidenkennis.

‘Ik had niet gedacht dat het gebruik van medicinale planten zo goed gedocumenteerd zou zijn’ Dat was de eerste indruk van Ton Spijkerman, biologische boer uit Wapserveen op bezoek bij I-AIM, het meest gespecialiseerde instituut op het gebied van kruiden en gezondheid in India.

Bezoek aan India 2.jpg

De eerste dag zijn we als groep Nederlandse melkveehouders en dierenartsen op het I-AIM -instituut rondgeleid en hoorden we over de ervaringen en de idealen van de onderzoekers en veeartsen hier. Het klonk bijna te mooi om waar te zijn: 100 % genezing, veilig en natuurlijk bij ziekten als uierontsteking of kalverdiarree. Vandaag gingen we kijken hoe al deze verhalen in de praktijk uitpakken. Wat opviel was het hartverwarmende enthousiasme van de boeren over de werkzaamheid van de kruidentherapieën. De recepten zijn simpel en met kruiden uit de eigen tuin te maken, en kosten de boeren gemiddeld tien keer minder dan de gewone diergeneesmiddelen.


Degenen onder ons die aanvankelijk sceptisch tegenover deze traditionele geneeskunst stonden, willen het nu in hun eigen praktijk of bij hun eigen dieren gaan uittesten. Een aantal van deze middelen zouden gebruikt kunnen worden in plaats van antibiotica. Dit zou fantastisch zijn omdat het antibioticagebruik in India, net als in Nederland, een probleem is. Wij denken overigens wel dat de Indiase boeren wat betreft diermanagement nog wel iets van ons kunnen leren. En wij leren graag van hun eeuwenoude kennis en expertise op kruidengebied. Wat ons verbaasde was dat we zo gemakkelijk en gelijkwaardig met deze boeren konden praten. Ze waren trots op hun dieren en hun zelfredzaamheid.

De komende dagen gaan we nog meer bedrijven en een melkfabriek bezoeken. We zijn benieuwd of onze eerste indrukken bevestigd worden.