Hoogwaardige toepassingen voor eiwitten

Nieuws

Nederlands eiwitonderzoek en eiwitkennis gebundeld in Protein Competence Center

Gepubliceerd op
8 mei 2014

Op 8 mei 2014 is het Protein Competence Center (PCC) gestart. Een organisatie die op initiatief van Wageningen UR is opgericht. Zeven levensmiddelen- en veevoederbedrijven en zes kennisinstellingen uit Nederland bundelen via dit initiatief hun onderzoek en kennis van eiwitten.

De partners van het PCC zijn Agrifirm, Avebe, Darling Ingredients International, DSM, Duynie, FrieslandCampina, VanDrie Group, Hanzehogeschool Groningen, RUG, NIZO Food Research, TNO, UMCG en Wageningen UR. PCC gaat zich richten op vier thema’s: het vrijmaken en bewerken van eiwit uit gewassen en andere eiwitbronnen, het maken van producten met eiwit, de waarde van eiwit in voeding, en het gebruik van nog niet ontgonnen eiwitbronnen.

Wereldwijde eiwitvoorziening

Dr Charon Zondervan, algemeen directeur van PCC, zegt hierover: “Door de groeiende wereldbevolking van 9 miljard mensen in 2050 dreigt een mondiaal eiwittekort. Het opbouwen en benutten van eiwitkennis is nodig om te komen tot oplossingen voor beter gebruik en toepassing van de wereldeiwitvoorraad.

In PCC gaan de partners eiwitkennis en technologie voor zowel de consumenten- als diervoedersector beschikbaar maken, faciliteiten delen en elkaar helpen bij de kansen en uitdagingen die de wereldwijde eiwitvoorziening bieden. Met de oprichting van PCC kunnen we veel slagvaardiger zijn bij het opzetten van baanbrekende onderzoeksprojecten. Daarnaast heeft Nederland een groot economisch belang om tot de absolute wereldtop te blijven behoren en dit initiatief kan hieraan bijdragen.”

Dr Fred Beekmans, bestuursvoorzitter van PCC: “We brengen vraag en antwoord op deze onderwerpen dicht bij elkaar door de vorming van dit consortium van kennisinstellingen en bedrijven. Dit biedt ons de mogelijkheid om de opbouw van de noodzakelijke basale kennis zo te sturen dat deze snel en efficiënt door de bedrijven kan worden gebruikt in hun producten.”

Unieke kennis en infrastructuur

PCC bouwt voort op de grote kennis en uitgebreide infrastructuur van de deelnemende kennisinstellingen. Prof. Lubbert Dijkhuizen, wetenschappelijk directeur van PCC: “PCC versnelt het proces om nieuwe innovatieve kennis naar de markt te brengen. Diepgravend en hightech eiwitonderzoek aan de Nederlandse kennisinstellingen wordt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven toepasbaar gemaakt.”.