Neem een kijkje in de (ijskoude) Genenbank!

Neem een kijkje in de (ijskoude) Genenbank!

12 september 2016

Op zondag 2 oktober mag je een kijkje nemen in de veiligste bewaarplek van de planten van de toekomst: de genenbank van Wageningen University & Research. Neem een sjaal mee, want het is er heel koud: min twintig graden! Je mag maar kort binnen kijken, want de temperatuur mag natuurlijk niet te hoog oplopen.

“Genen in de bank” zijn misschien wel de beste investering in planten van de toekomst. Genenbanken zijn namelijk de veilige bewaarplek van duizenden soorten zaden van onze voedselgewassen. In die zaden zitten nu al planteneigenschappen verstopt die we in de toekomst nodig kunnen hebben. Bijvoorbeeld als er een nieuwe ziekte de kop opsteekt in tomaat, aardappel of tarwe. Dan willen we planten kunnen vinden die zichzelf tegen de ziekte kunnen verdedigen, zodat we resistente rassen kunnen ontwikkelen.

De Genenbank van Wageningen University & Research zorgt vooral voor zaden van groentegewassen. Onderzoekers van over de hele wereld bestellen er zaden, om op zoek te gaan naar planten met de genen die zij nodig hebben voor hun onderzoek of voor de ontwikkeling van nieuwe rassen van die groentegewassen. Voor de nog lekkerdere, nog gezondere en nog meer duurzame groenten van de toekomst.

Weekend van de Wetenschap

Dit is één van de activiteiten die Wageningen University & Research organiseert in het Weekend van de Wetenschap. Tijdens het Weekend van de Wetenschap, zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2016, zetten Wageningse plantenonderzoekers op twee verschillende locaties de deuren open. Op zaterdag 1 oktober is het open huis op de Bleiswijkse glastuinbouw-locatie van Wageningen UR. Op zondag 2 oktober is iedereen van harte welkom op Wageningen Campus.