Nieuw smaakmodel galiameloen

Nieuws

Nieuw smaakmodel galiameloen in gebruik genomen

Gepubliceerd op
18 mei 2015

Wageningen UR Glastuinbouw heeft in samenwerking met veredelingsbedrijven Enza Zaden, Bayer CropScience, Seminis en Sakata, alsmede importeur HillFresh een model ontwikkeld om snel het smaakniveau van galiameloenen te kunnen voorspellen. Aan de hand van enkele te meten parameters voorspelt het model de smaak van een galiameloen.

Dit nieuwe smaakmodel maakt een versnelling en een verbetering van de smaakmeting van galiameloenen mogelijk. Het model opent voor de veredelaars en handelspartijen nieuwe mogelijkheden om gerichter te werken aan de verdere verbetering van de smaak van hun producten. Het onderzoek is volledig gefinancierd door dit consortium, dat gevormd is naar aanleiding van een presentatie op de Fruit Logistica 2012.

Met smaakmodellen snellere en consequentere meting van smaakniveaus

Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelde eerder smaakmodellen voor tomaat en paprika. Deze unieke modellen maken een snellere en consequentere meting van smaakniveaus mogelijk. De metingen worden toegepast in veredelingsprogramma’s en bij het ontwikkelen van teeltrecepten. Daarnaast vereenvoudigen ze de communicatie tussen ketenpartners en maken ze gerichte actie op smaakverbetering in de keten mogelijk, zodat er meerwaarde wordt gecreëerd en de consument beter bediend wordt.

Smaakmeting

Partijen kunnen zich melden voor het uitvoeren van smaakmetingen van galiameloenen bij Smaakteam Bleiswijk via wouter.verkerke@wur.nl. Ook voor vragen over modelontwikkeling bij andere producten kunt u hierbij terecht.