Nieuws

Nieuw boek: Sloten - Ecologisch functioneren en beheer

Gepubliceerd op
10 oktober 2014

Het nieuwe boek ‘Sloten - Ecologisch functioneren en beheer’ is een handboek over het functioneren van sloten in landelijk gebied. Het presenteert de resultaten uit actueel ecologisch onderzoek en geeft nodige achtergrondinformatie. Aan bod komen fysische en biologische processen in sloten, degradatie en herstelmaatregelen, mo¬nitoring, beoordeling en de toekomst. Het boek is een complete informatiebron voor ecologen, water-beheerders en studenten. Het is geschreven door onderzoekers van Alterra en Wageningen University: Edwin Peeters, Annelies Veraart, Ralf Verdonschot, Jeroen van Zuidam, Jeroen de Klein en Piet Verdonschot.

Nederland is rijk aan sloten. Samen zijn ze maar liefst 300.000 kilometer lang. De sloten zijn onmisbaar voor de aan- en afvoer van water en vormen een geliefd onderdeel van ons karakteristieke polderlandschap. Allerlei natuurlijke processen spelen zich af in deze door de mens aangelegde wateren en ze herbergen ook nog eens tal van interessante planten en dieren. Toch zijn sloten altijd onderbelicht geweest in onderzoek en beleid. Je leest zelden iets over sloten en de meeste mensen weten er weinig van.

Sloten en mensen

Dit boek brengt daar verandering in. Het vertelt het verrassende verhaal van sloten en hun geschiedenis, hun rol in het Nederlandse landschap en de fysische, chemische en biologische processen die erin plaatsvinden. Ook beschrijft het de interactie tussen sloten en mensen: beleving en recreatie, degradatie en herstelmaatregelen, monitoring en beoordeling, en de toekomst van de Nederlandse sloten.

PLONS

Het boek is een voortvloeisel uit het PLONS-project, uitgevoerd door Wageningen University en Alterra. Hierin deden drie promovendi onderzoek naar de processen en factoren die van belang zijn voor gezonde slootecosystemen. Een boek over sloten met veel en toegankelijke informatie over het functioneren en het beheer, ontbrak echter nog. STOWA heeft samen met de KNNV Uitgeverij deze leemte nu opgevuld.

Sloten - Ecologisch functioneren en beheer. 160 pag., 17 x 24 cm, full colour, genaaid gebonden. ISBN: 9789050115094. Prijs: € 29,95. Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl.