Nieuws

Nieuw boek van Bart Ebbinge: ‘De rotgans’

Gepubliceerd op
28 maart 2014

Dit voorjaar gaat bij Uitgeverij Atlas Contact een nieuwe serie vogelboeken van start. Elke auteur in de serie beschrijft een vogelsoort en onderzoekt zijn rol in de geschiedenis in de wereld. Gisteren verscheen het eerste deel in deze serie ‘De rotgans’, door Bart Ebbinge.

‘De rotgans’, 304 blz., € 34,99.

Al eeuwenlang trekt de rotgans in de herfst naar West-Europa en voedt zich langs de kust met zeegrassen en wieren. In het voorjaar komt ze ‘aan land’ in het Waddengebied om zich op kwelders rond te eten. Vervolgens vliegt ze naar Siberië om te broeden. In de jaren dertig is er ineens een mysterieuze afname van de aantallen, die in de jaren zestig zijn dieptepunt bereikt. Tien jaar later treedt een onverwacht herstel op en gaat ze ook ‘s winters grasland en wintergraan begrazen. Dit zet onderzoekers aan het denken: Wat bepaalt de grootte van een populatie? Welke invloeden spelen daarbij een rol?

In De rotgans ontrafelt Bart (Barwolt) Ebbinge de geheimen van deze kleine zeegans. Hij volgt haar tot in de toendra’s van Noord-Siberië, hij spreekt Amerikaanse en Russische biologen over hun onderzoek en verzamelt historische gegevens van de jacht; zo levert hij een schat aan informatie en geeft hij antwoord op de vragen die biologen al zo lang bezighouden.

‘De rotgans’, 304 blz., € 34,99.