Nieuw lesmateriaal over nieuwe technieken in plantenveredeling, voor MBO, HBO en Universiteiten

Nieuw lesmateriaal over nieuwe technieken in plantenveredeling

15 januari 2018

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben samen met leraren een lessenpakket ontwikkeld waarmee docenten in MBO en HBO en op Universiteiten beter les kunnen gaan geven over nieuwe technieken in de plantenveredeling. Het lessenpakket is ondergebracht op de website van Groen Kennisnet.

De lespakketten bevatten video’s en presentaties met uitleg over bijvoorbeeld CRISPR Cas. Ook kan een rollenspel gedaan worden
Bert Lotz

Op dit moment komen er met grote snelheid nieuwe technieken in de plantenveredeling beschikbaar. CRISPR-Cas en andere zogenoemde genoom-editing-technieken zijn daar een mooi voorbeeld van.

Lessen over kansen en risico's

Het geven van onderwijs over die nieuwe plantenveredelingstechnieken is geen sinecure. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben daarom samen met leraren speciaal voor het groene onderwijs een lesmateriaal samengesteld. In de lessen komen kansen en risico’s naar voren, zodat de leerlingen zich zelf een gefundeerde mening kunnen vormen over de technieken. De samenstelling van het lespakket is gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Presentaties, video's en rollenspel

Het lesmateriaal is opgedeeld in een aantal thema’s, zoals maatschappelijk debat, toepassingen en regelgeving. Per thema zijn er één of meer PowerPoint-bestanden beschikbaar, vaak een voor MBO plus een voor HBO en universiteit. De docenten kunnen die presentaties direct gebruiken of naar eigen inzicht aanpassen. Daarnaast zijn er ook korte video’s beschikbaar met uitleg over bijvoorbeeld ‘Reversed breeding’ en epigenetica.

Het lespakket geeft ook materiaal voor het in de klas opzetten van een rollenspel over nieuwe technieken in de plantenveredeling. Het onderwerp van het rollenspel is: De maïsstengelboorder rukt op in Europa: is gentech een oplossing?

Bekijk de lespakketten

Het lespakket is gratis te gebruiken. Het materiaal is geplaatst op de website van Groen Kennisnet: Nieuwe technieken plantenveredeling. Die website wordt door veel docenten als kennisbron gebruikt voor hun eigen lessen en voor hun leerlingen.